sâmbătă, 25 iulie 2015

Retete Culinare cu poze # 32

Retete culinare cu poze 

 

Perisoare de cartofi

  Cureţi 2 kg cartofi, îi dai prin răzătoarea mare şi îi amesteci cu două ouă, 1/2 kg făină, sare după gust, o lingură de bulion şi una de muştar, 150 g caşcaval sau brânză. Formezi găluşte pe care le rumeneşti în ulei, la foc potrivit. Le poţi servi ca garnitură la fripturi sau sim­ple. […]

Bors din tarate de grau

  Ingrediente: 500 grame tarate de grau 300 grame de malai un pahar huste sau 20 grame de drojdie o lamaie 2-3 felii de paine neagra   Mod de preparare: Se prepara intr-un vas de lut smaltuit (daca aveti) de 5-6 litri. In el se pun taritele de griu si malaiul. Se adauga hustele (tarite […]
 

Snitele de pui cu muraturi

  Ingrediente: piept de pui sau pulpe oua condimente faina pesmet ulei   Mod de preparare: Se dezoseaza pieptul (pulpele) se taie in bucati potrivite nu lasam halca de piept, se pun intr- un vas unde avem condimentele (putin ulei cu condimente si putin piper dupa gust), se lasa acolo pana pregatim amestecul. Amestecul se […]

Tocana de ficat de vita ardeleneasca

  Ingrediente: 300 g ficat de vită 150 g cârnaţi afumaţi 150 g costiţă afumată 300 g bureţi 2 cepe 1 lingură pastă de tomate 1/2 lingură făină 5 linguri ulei 50 ml vin piper sare   Mod de preparare: Bureţii, curăţaţi şi spălaţi în mai multe ape, îi tai felii subţiri. Ceapa o toci […]
 

Ciorba ardeleneasca din tacamuri cu slanina

  Ingrediente: 1 kg tacamuri de pui 2 morcovi 1 telina 2 cepe un ardei gras 3-4 rosii 5-6 catei de usturoi o felie subtire de slanina afumata o legatura patrunjel verde otet   Mod de preparare: Se pune carnea la fiert. Se ia spuma. Apoi se adauga pe rand morcovul dat pe razatoare, telina […]

Salata de ardei umpluti

  Ingrediente: ardei graşi morcovi gulii câteva foi de varză albă ceapă verde roşii câţiva cartofi fierţi ouă fierte tari pătrunjel mărar 2-3 linguri smântână 2-3 linguri ulei 1 linguriţă oţet 1 linguriţă zahăr sare piper   Mod de preparare: Ardeii îi speli şi îi cureţi de cotor şi seminţe. Morcovii şi guliile le dai […]
 

Salata de conopida cu crenvursti

  Ingrediente: 1 conopidă mare sau 2 mici maioneză (pregătită din: 1 gălbenuş crud, sare, piper, 1/2 lămâie şi 150 ml ulei) 2 perechi de crenvurşti 2 roşii 1 salată verde (sau 1 ardei gras) sare   Mod de preparare: Fierbi conopida curăţată în apă cu sare. Desparţi câteva bucheţele; restul aşezi în mijlocul salatierei […]

Malai cu dovleac

  Ingrediente: 1/2 kg malai 1 lingura de untdelemn 3/4 l lapte 1/2 lingurita sare 1 felie de dovleac 25 g drojdie 2 linguri cu varf de zahar 2 lingurite faina, pentru maia   Mod de preparare: Se pune la crescut drojdia muiata putin in lapte, cu zahar si faina. Malaiul cernut intr-un castron se […]
 

Dulceata din coaja de pepene verde

  Cureţi cât mai subţire coaja cea verde, iar partea albă, pe care ar fi bine să mai laşi puţin roşu de la fruct, o tai bucăţi mai mari pe care le pui la fiert în 2 l apă şi 300 ml oţet. Le fierbi ca o oră şi jumătate sau chiar 2 ore, după […]

Rulada de carne de porc

  Ingrediente: carne de porc (burta porcului, dar sa fie macra) doua cani de apa sare mirodenii – piper macinat, usturoi, boia de ardei dulce, foaie de dafin   Mod de preparare: Se face un amestec din mirodenii, 2 cani de apa rece, sare, usturoiul se piseaza si se amesteca toate. Burta se cresteaza un […]
 

Racitura combinata

  Ingrediente: un rasol de vita doua tacimuri de pasare doua picioare de porc zarzavat pentru supa sare piper boabe un gogosar murat usturoi Mod de preparare: Picioarele de porc se pirlesc pe foc, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in mai multe ape. Rasolul de vita, picioarele […]

Salata de peste afumat cu morcovi si masline

Ingrediente: 1-2 peşti afumaţi (potriviţi, cu cât mai puţine oase) 2-3 morcovi 1-2 ardei graşi 2-3 gogoşari în oţet 2-3 cepe potrivte 100-150 g măsline negre sare piper ulei zeamă de lămâie sau oţet, după gust Mod de preparare: Peştele, curăţat de şira spinării şi oasele mai mari, îl tai şuviţe nu prea groase. Ceapa, […]
 

Piept de pui cu smantana si hrean

  Ingrediente: 1-1,5 kg. piept de pui 2 cepe 400 g. smantana o legatura radacina de hrean sare piper cimbru   Mod de preparare: Pieptul de pui se curata, spala si se fierbe in apa rece cu sare, se spumuieste se adauga ceapa, pana ce fierbe carnea. Se desoseaza carnea se portioneaza in bucati potrivite, […]

Musaca din cartofi cu mozzarella

  Timp de preparare: 2kg cartofi 1kg carne tocata (poate fi de vita/porc/curcan/pui la alegere) 1 ceapa mijlocie 1 lingurita boia de ardei dulce sare piper 1 lingura unt/margarina 2 linguri smantana 1 lingura ulei 100 g branza mozzarella/cascaval   Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa […]
 

Supa de fasole pastai cu foi de dafin

  Ingrediente: 1 kg păstăi de fasole galbena 1/4 kg ceapă 3-4 morcovi potriviţi 1 l suc de roşii 2 linguri făina 2-3 linguri ulei foi de dafin verdeaţă şi sare după gust   Mod de preparare: Fierbi ceapa tocată şi morcovul tăat cuburi, adaugi păstăile tăiate şi fierte cu foile de dafin. Uleiul îl […]

Jambon fiert in vin alb

  Ingrediente: pulpa din spate boabe de piper boabe de ienibahar o foaie de dafin o capatina de usturoi 3 l de vin alb   Mod de preparare: Pulpa se curata de os, se rade cu cutitul pentru ca soriciul sa fie alb si curat si se spala cu apa rece. Se sareaza si se […]
 

Drob de miel

  Ingrediente: inima, ficatul si plaminii de la un miel o ceapa 1 morcov o radacina de patrunjel 3-4 oua 4 legaturi cu ceapa verde marar verde patrunjel verde 1 prapur 1 felie piine sare piper ulei   Mod de preparare: Se pune apa cu un praf de sare sa fiarba si cind clocoteste se […]

Musaca din dovlecei cu iaurt sau smantana

Ingrediente: 4-6 dovlecei (fără sîmburi) o cană orez 1/2 kg roşii 50 ml ulei 1-2 morcovi 1-2 cepe 1 ardei gras 1 cub condimente 2 linguri bulion verdeaţă sare piper   Mod de preparare: Spălăm dovleceii şi îi tăiem rondele de circa 1 cm. Le dăm un praf de sare si îi lăsăm 10 minute. […]
 

Tocanita din cuburi de soia

  Ingrediente: 1/2 pachet cuburi de soia 1-2 cepe tăiate mărunt 2 căţei de usturoi 1 lingură boia de ardei sau pastă de ardei 1 lingură condimente 2 linguri ulei sare frunze de ţelină 1/2 kg cartofi   Mod de preparare: Pui într-o cratiţă ceapa, usturoiul, pasta de ardei, condimente, uleiul, sarea şi o cană […]

Salata de vinete cu dovlecei

  Ingrediente: 4 vinete potrivite (moi la pipăit şi închise la culoare) 2-3 dovle­cei potriviţi fierţi întregi 100 ml ulei 1-2 linguri zeamă de lămâie sare 1 ceapă (fa­cultativ)   Mod de preparare: Coci vinetele, le cureţi fierbinţi şi le scurgi de zeama amară. Dovleceii îi cureţi şi îi fierbi 10-15 minute în apă sărată. […]
 

Dolongach

  Ingrediente: 2 pachete foi de plăcintă circa 1/2 kg brânză telemea (dar nu de oaie) puţin ulei 5-6 ouă (cu cât mai multe, cu atât mai bine) 2 l lapte fiert 5-6 linguri zahăr   Mod de preparare: Intinzi câte o foaie pe masă şi o presari cu brânză dată pe răzătoarea mare (atât […]

Supa de gulerase

  La o ceapă călită în ulei ada­ugi 2 linguri griş şi un pic de piper, sare şi pătrunjel. Faci apoi un aluat de tăieţei şi-l întinzi cu sucitorul. Intr-o parte a aluatului pui mici grămăjoare din amestecul de griş şi între ele ungi cu albuş de ou. După asta acoperi cu partea cealaltă şi […]
 

Sarmalute ardelenesti

  Ingrediente: carne tocată (amestec porc+vită; dacă este foarte grasă carnea de porc, pui mai multă carne de vită) orez (1/4 din tot amestecul) ceapă condimente varză murată (foi şi tocată) mărar slănină afumată pastă de roşii   Mod de preparare: Dai ceapa prin maşina de tocat, o căleşti şi o amesteci cu carnea tocată. […]
Crap_la_cuptor_cu_cartofi

Crap la cuptor cu cartofi

Ai nevoie de un crap de 2-2,5 kg, pe care-l cureţi de solzi şi-l despici pe spate. De preferinţă se lasă întreg, dar se pot face 6 porţii. Cureţi 4 cartofi mari şi îi tai rondele. Aşezi cartofii în tava de la aragaz într-un strat sub­ţire. Pui peştele presărat cu sare deasupra. Tai 2 ardei […]
 

Caltabos

Caltabos din: ficat, inima, plamani, splina, carne, ceapa, orez, intestine, sare, piper. Poate te intereseaza si Caltaboşi cu organe Ingrediente: 1,500 kg ficat inima plamini splina 1 kg carne ramasa de la fasonare sau de la ceafa 300 g ceapa 100 g orez intestine groase sare piper pisat   Mod de preparare: Ficatul, inima, plaminii […]

Hribi cu smantana

  Ingrediente: 1 kg hribi 2 cepe 75 ml ulei 2 linguri făină albă 300 g smântână 2 căţei usturoi sare piper condimente pătrunjel verde   Mod de preparare: Fierbem hribii în două-trei clo­cote (aruncăm prima apă), apoi punem ceapa la călit, adăugăm hribii tocaţi şi 2 căni de apă. Lăsăm să fiarbă, adăugăm făina […]
 

Bame grecesti

  Ingrediente: 1/2 kg bame (de preferat tinere) 1/2 kg roşii (5-6 roşii) sau 2 linguri bulion 1 lingură oţet sau 1 cană borş 1 ceapă, piper boabe 3-4 linguri ulei 1 linguriţă făină verdeaţă (1 lin­gură mărar, 1 lingură pătrunjel tocat) sare, 1/2 lămâie sau o ceşcuţă de vin   Mod de preparare: Tai […]

Supa de fructe

  Ingrediente: 1 pui sau 1/2 kg carne de viţel 2 l apă sare câteva fire de zarzavat tocat 1 kg agrise sau boabe mari de struguri   Mod de preparare: Carnea tăiată mai  mărunt o prăjeşti puţin în ulei, cât sa-şi schimbe culoarea. Pui peste ea 2 l de apa, zarzavaturile si fructele, sare, […]
 

Tocin

  Ingrediente: 2 kg de cartofi o lingura de sare 2 oua un pumn de branza de burduf untura de porc citeva linguri de smintina   Mod de preparare: Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii cei mai mici (trebuie sa devina o pasta). Se pune sarea, ouale si se […]

Salata de cruditati cu branza si ou

Ingrediente: 4-5 ardei graşi 3-4 roşii 2-3 cepe 2-3 morcovi 1/4 varză albă mică 3 ouă fierte tari 150 g brânză telemea 50 g măsline 1/2 lămâie 5-6 lin­guri ulei piper sare   Mod de preparare: Legumele, curăţate şi spălate, le tai astfel: ardeii, morcovii şi varza julien (feiiuţe subţiri), ceapa – rondele, roşiile şi […]
 

Salata de pui cu sfecla rosie si maioneza

  Ingrediente: un rest de pui fript o ceaşcă de sfeclă roşie tăiată cuburi 2 mere acrişoare tăiate beţişoare o ţelină mică rasă 2 castraveciori muraţi 100 g caşcaval ras salată verde o ceaşcă de maioneză ulei oţet sare piper   Mod de preparare: Tai camea bucăţele mici, o amesteci cu restul ingredientelor, stropeşti cu […]

Dulceata de prune cu samburi de nuca

  Desfaci prunele în 2 bucăţi. In deschizătura prunei, în ambele părţi, pui în miez de nucă. Le aşezi într-un vas întins, un strat, apoi un strat de zahăr gros de 2 cm şi tot aşa până termini toate prunele pe care le ai. Le laşi până a doua zi. Le pui pe toate la […]

Salata orientala de vara

  Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 1 ţelină mică 3 ouă 1 ceapă mare (roşie) 3-4 castraveţi cruzi 1 roşie câteva măsline pătrunjel verde tocat ulei oţet diluat  sare muştar după gust   Mod de preparare: Cartofii îi tai cubuleţe, morcovii rondele sub­ţiri şi îi fierbi împreună în apă cu sare. Ii scurgi de […]

Salata simpla de legume

  Ingrediente: morcovi şi gulii (tăiate felii) fa­sole verde ma­zăre – toate fier­te cartofi fierţi în coajă şi tă­iaţi felii   Mod de preparare: Amesteci legu­mele cu ulei, oţet, sare, piper. Le aşezi în boltă salatieră şi de­corezi cu un buchet de conopidă pusă în vârful bolţii şi cu pătrunjel.   Pofta buna!
 

Salata de spanac de toamna cu smantana

  Ingrediente: 1 kg spanac bine curăţat şi spălat 2 ouă fierte tari 8 linguri smântână un pic de oţet de mere sare după gust   Mod de preparare: Intr-o oală pui apă cu sare. Când fierbe pui spanacul să dea câteva clocote bune. Il scoţi într-o strecurătoare, iar când s-a răcit îl tai mărunt […]

Salata de gogosari murati

  Ingrediente: 6 gogoşari roşii 1/2 cană stafide 1/4 cană ulei 3 linguriţe oţet aromat 2 căţei usturoi curăţaţi şi pisaţi   Mod de preparare: Coci gogoşarii ca vinetele sau ardeii pentru salată, îi presari cu sare, îi îmbraci în folie de aluminiu pentru a fi mai uşor de decojit şi îi laşi aşa circa […]
 

Salata de branza

  Amesteci 300 g brânză de vaci cu 5-6 linguri de smântână, iar crema obţinută o pui într-un castron. Tai peştişori 3 cepe, le freci cu sare sau condimente şi apoi le pui peste brânză. Sfărâmi cu furculiţa 250 g telemea sau caş sărat şi pui al treilea strat în cas­tron. Fierbi 3-4 ouă şi […]

Salata de varza rosie cu mere si hrean

  Ingrediente: 500 g varză roşie 2 mere 1 rădăcină mică de hrean 3 linguri ulei 3 linguri oţet 3 linguri apă 1/2 linguriţă de sare   Mod de preparare: Tai varza foarte fin, o sărezi şi o storci. Pui la foc să fiarbă oţetul şi apa şi torni clocotit peste varză, amestecând. Separat razi […]
 

Dulceata de smochine

  Ingrediente: 35 de smochine coapte (nu foarte moi) 1 kg zahăr 500 ml apă 1 lămâie faculta­tiv 1 plic zahăr vanilat 1 linguriţă sare de lămâie   Mod de preparare: Speli smochinele şi le fierbi 5 minute în apă clocotită, în care ai pus o linguriţă sare de lămâie. Le scoţi cu spumiera şi […]

Vinete conservate pentru salata

  Coci vinetele, le cureţi de coajă, le laşi să se scurgă foarte bine, apoi le aşezi în borcane. Borcanul este bine să fie de două degete gol. In fiecare borcan pui deasupra aspirină dizolvată în apă. Aproximativ 1 linguriţă din soluţie. Apoi închizi ermetic şi le fierbi câte o oră, două zile la rând. […]
 

Conserva de vinete cu gogosari

  Speli 3 kg vinetele, le cureţi de coajă şi le tai rondele ca pentru pane. Le sărezi şi le laşi să se scurgă zeama, apoi le prăjeşti în ulei. Gogoşarii (2 kg) îi coci şi îi  cureţi de pieliţă. în borcane pui două-trei degete suc de roşii, apoi un rând de vinete (2-3 felii), […]

Salata de dovlecei marinati

  Ingrediente: 1 kg dovlecei 200 ml ulei 1 căpăţână usturoi 1 lin­gură oţet mărar sare piper   Mod de preparare: Speli dovleceii, îi razi de coajă, îi speli din nou, îi tai felii, îi sărezi şi îi laşi să se scurgă 20 de minute. Fiecare felie o dai prin făină şi o rumeneşti în […]
 

Ciorba de perisoare din peste

  Scoţi fieurile din 2 kg de peşte de toate soiurile. Le treci prin maşina de tocat cu sită deasă împeună cu 2 morcovi, două cepe, 2 ardei. Amesteci bine cu 1 ou, o linguriţă rasă cu sare, puţin piper, puţine condimente, făină. Le pui a fiert în apă cu sare. Nu vei pune orez […]

Prajitura cu afine si branza de vaci

  Ingrediente: 175 g biscuiţi măcinaţi 75 g unt topit 100 g nucă cocos 1 lingură gelatină 12 linguri apă clocotită 450 g brânză de vaci dulce 300 ml frişcă bătută 6 lin­guri zahăr tos 125 g afine sau mure 1/2 lingură zahăr pudră   Mod de preparare: Pregăteşti o tavă rotundă tapetată cu plastic, […]
 

Clatite umplute cu ficat de porc

    Ingrediente: 300 g ficat de porc 70 g ceapă roşie 70 g ardei 70 g roşii 3 ouă 200 ml bere 150 g făină 10 clătite ulei piper frunze de pătrunjel măghiran   Mod de preparare: Ficatul îl tai cuburi. Ceapa o tai în felii subţiri şi le căleşti în ulei. Apoi adaugi […]

Placinta de vinete

  Ingrediente: 4 cepe 3 vinete 1 dovlecel 1 cartof 1 legătură pătrunjel condimente piper 4 ouă 4-5 linguri făină   Mod de preparare: Cureţi ceapa, vinetele, dovlecelul şi cartofii şi le dai pe răzătoarea cea mare, după care le pui la călit. După ce această compoziţie s-a răcit adaugi ouăle,condimentele, verdeaţa, piperul şi făina. […]
 

Cum se prepara Cocktail Quiet Storm (video)

  Ingrediente: 50 ml vodka 10 ml coconut cream 25 ml pressed pineapple juice 50 ml guava juice some lychee juice some cubed ice 1 strawberry 1 cocktail shaker 1 tall glass 1 cocktail stick 1 knife 1 chopping board 1 25ml shot measure 1 50ml shot measure 1 5ml bar spoon/ teaspoon You might […]

Salata de hribi cu ardei capia

  Ingrediente: 1 kg hribi fierţi şi tocaţi julien 1 kg ardei capia copţi şi curăţaţi de seminţe şi coajă 100 ml ulei 100 ml vin sare piper 1 foaie dafin   Mod de preparare: 2 cepe călite în 100 ml ulei le stingem cu 100 ml vin, adăugăm sare, piper, foaia de dafin. Dăm […]
 

Ostropel de pui cu rosii

  Speli un pui, îl sărezi un pic, apoi îl pui în ulei şi îl prăjeşti până ce carnea devine albă. Tai un ardei fideluţă, una-două cepe le toci mărunt, 3-4 roşii le cureţi de coajă, le tai în două şi le pui peste carne. Apoi adaugi puţin piper, 5-6 căţei de usturoi pisaţi bine, […]

Ardei umpluti cu carnaciori

O reteta de ardei umplut cu carnaciori, orez, ceapa, pasta de tomate, marar, patrunjel, sare, piper, condimente, ulei si oua. Ingrediente: 1 kg carne tocată 250 orez 5-6 cepe 3-4 linguri pastă tomate sare piper 1 legătură mărar şi una pătrunjel 2-3 linguriţe condimente 500 g cârnaţi subţiri (cabanos sau cânaţi de bere) ardei graşi […]
 

Limba de vita cu struguri

  Speli bine o limbă de vită de circa 1 kg, o opăreşti 5 minute în apă fiartă, apoi o pui la fiert în apă cu sare, 2- 3 morcovi şi o ceapă. Când este fiartă o cureţi de pieliţă şi o tai felii subţiri. Din 3 linguri de făină cu puţină supă strecurată faci […]

Placinta macedoneana cu branza si iaurt

  Ingrediente: un pachet de foi de placinta 500 gr. iaurt 500 gr. brinza de burduf iute 500 gr. telemea usor sarata 6 oua, ulei pentru uns tava 200 gr. piure de spanac sau 3 legaturi de marar fin tocat (optional)   Mod de preparare: Se amesteca bine cele doua tipuri de branza, ouale si […]
 

Oua in malai

  Ingrediente: 1 kg malai 400+200 g cas afumat 500 ml lapte dulce 900 g smantana 250 g nuca 200 g stafide 3 linguri miere de albine 100 g unt 10 oua   Mod de preparare: Se pune la fiert laptele si cand da in clocot se pune mierea de albine, smantana, si 400 g […]

Papra moldoveneasca

  Ingrediente: 6 oua 200 g brânza de oaie 50 g unt 1 l lapte 300 g malai sare smântâna   Mod de preparare: Se prepara o mamaliguta ceva mai moale, se adauga brânza sfarâmata si se amesteca bine. Se desarta manaliguta într-o tava unsa cu unt, se netezeste si, cu ajutorul unui polonic cu […]
 
Supa_de_rosii_cu_boia_dulce

Supa de rosii cu boia dulce

Supa de rosii cu boia dulce din: ulei, ceapa, morcov, suc de rosii, apa, boia dulce, zahar, sare, patrunjel verde.  Ingrediente: 4 linguri ulei 1 ceapă mică tocată 1 morcov mare ras fin 1 l suc de roşii 2 l apă 1 lingură boia dulce 1 lingură zahăr sare după gust 1 lingură de pătrunjel […]

Zacusca de telina

  Ingrediente: 6 ţeline mari 1 kg ceapă 1 l ulei un borcan de 400 g bulion 3 kg gogoşari daţi prin maşina de tocat piper foi de dafin sare   Mod de preparare: Fierbi ţelina până scade apa cât să rămână cam o cană. Scoţi ţelina, o laşi să se răcească şi o dai […]
 

Castraveti in saramura

  Ingrediente: 6 kg castraveţi saramură din 4 l apă şi 200 g sare mărar 2 căpăţâni de usturoi 4 ardei iuţi 2 bucăţi hrean frunze de ţelină verzi sau uscate   Mod de preparare: Speli castraveţii, îi scurgi şi îi aşezi în bor­cane curate in poziţie verticală, pentru ca golurile dintre castraveţi să fie […]

Salata Landaise

  Ingediente: o caserolă mică de pipote conservate 100 g de fetică 100 g tulpini mici de spanac 4 ciuperci de Paris mari 4 smochine proaspete 100 g foie gras semifiert un pachet de piept de raţă afumat, feliat 100 g jambon crud 50 g seminţe de pin un buchet de hasmaţuchi vinegretă din ulei […]
 

Salata de conopida cu ficat si nuca

  Ingrediente: 200 g ficat 125 g miez de nucă întreg şi 1 lingură de miez măci­nat 200 g buchete de conopidă 4 linguri ulei sare 1 lingură oţet   Mod de preparare: Opăreşti buchetele de cono­pidă timp de 10 minute, după care le scurgi bine de apă. Le aşezi într-o salatieră şi le amesteci […]

Placinta cu iaurt si stafide

  Ingrediente: 1/2 kg foaie de plăcintă 7 ouă întregi 8 linguri de zahăr 500 g de iaurt 2 linguri rase de griş mirodenii (vanilie, coajă de lămâie) stafide   Mod de preparare: Ungi o tavă mai înaltă cu margarină, pe fundul tăvii pui bucăţile de foaie mai fărâmiţate (sau o foaie întreagă) şi le […]
 

Salata de spanac cu crutoane

  Ingrediente: 1 cană cubuleţe de pâine prăjită la cuptor 2-4 linguri unt 1 linguriţă usturoi pisat 1/2 linguriţă busuioc 1/2 linguriţă cimbru 1/2 cană seminţe floarea-soarelui prăjite 2 ouă fierte 450 g spanac 1/2 cană morcov ras 1/4 cană caşcaval ras   Mod de preparare: Sosul îl prepari din 1/4 ceaşcă ulei (preferabil de […]

Sote de maruntaie

  Ingrediente: ficat, inimă, plămâni de porc 4 cepe mari un vârf de cuţit boia de ardei 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Speli bine măruntaiele şi le tai în bucăţele mici. Ceapa tăiată solzi o rumeneşti, apoi adaugi măruntaiele, boiaua şi sarea. Le prăjeşti înăbuşit, amestecând din când în când să nu se […]
 

Dulceata de struguri

  Ingrediente: 1 kg boabe de struguri curăţate de coajă şi seminţe 1 kg zahăr, vanilie 50 ml zeamă de lămâie (sau 50 g glucoză)   Mod de preparare: Alegi struguri cu boabe mari, coapte şi sănătoase pe care le scoţi de pe vrej şi le cureţi de coajă şi de seminţe. Pregăteşti siropul din […]

Ciorba de aripi de curcan

  Am luat 2 aripi de curcan, care au cântărit 1,300 kg, le-am pârlit la flacăra aragazu­lui, le-am spălat bine şi le-am tăiat bucăţi. Le-am pus la fiert în apă rece, într-o oală de 5 l. După primul clocot am aruncat apa murdară, am spălat oala şi bucăţile şi le-am pus din nou în apă […]

Salata de sfecla cu cartofi si carne

    Ingrediente: 150 g sfeclă fiartă 100 g cartofi fierti 150 g friptură de porc sau vită fără os 2 cepe 1 ardei gras roşu sau gogoşar 2 ouă răscoapte 1 castravete acru 1 castravete crud 250 g maioneză 2 linguri verdeaţă tocată (mărar şi tartion) 1/2 linguriţă boia de ardei dulce oţet diluat […]

Supa de carne de vita la minut

  Ingrediente: 300 g carne tocată de mânzat sau vacă 1 morcov 1 rădăcină pătrun­jel 1 ceapă potrivită 1 ţelină mică 2 căţei de usturoi câteva boabe de piper pătrunjel verde   Mod de preparare: Subţiez tocătura cu 1,3 l apă rece, tai zarzavatul foarte subţire sau îl dai pe răzătoarea mare. Pui sare după […]
 

Mancarica de vara

  Ingrediente: 3 roşii 3 ardei 3 cepe 1 vânătă 100 ml ulei sare usturoi foi de dafin   Mod de preparare: Tai ceapa peş­tişori, o căleşti cu ulei, pui ardeiul tăiat cubuleţe. Vânătă o cureţi şi, tăiată şi ea cubuleţe, o învârteşti de câteva ori cu ceapa, apoi adaugi roşiile. Laşi să fiarbă până […]

Salata de vinete cu sos de rosii si usturoi pisat

  Ingrediente: 2-3 vinete mai mari 1 kg roşii coapte sare piper usturoi   Mod de preparare: Cureţi vinetele de coajă, le tai în rondele şi le ţii cam două ore scufundate în apă cu sare. Le scoţi, le laşi să se scurgă de apă, le dai prin făină şi le prăjeşti în ulei bine […]
 

Pilaf cu ardei – de post

  Ingrediente: 3-4 ardei graşi (merge şi cu aceia pe care i-ai pus la congelator) 1 cană orez sare piper 2 cepe pătrunjel verde pastă de tomate ulei   Mod de preparare: Tai ardeii felii subţiri şi îi pui într-o cratiţă în care ai încins 3-4 linguri ulei. Adaugi pasta de tomate (2 linguri), subţiezi […]

Broccoli glasat

  Ingrediente: o ceapă mare 2 linguri de ulei de măsline 50 cl supă de pasăre degresată, rece 2 căpăţâni de broccoli o căpăţână de arpagic 50 g ciuperci de Paris tăiate, -din conservă 20 cl smântână de soia (sau smântână degresată) câteva bucăţi de miez de nucă nucşoară rasă sare piper   Mod de […]
 

Cartofi cu cimbru

  Ingrediente: 500 g cartofi 1 ceapă 30 g unt sau ulei 1 linguriţă rasă de coajă de lămâie zeama de la 1/2 lămâie sare piper 1 linguriţă cimbru   Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi tai felii subţiri, iar ceapa o tai cuburi mărunte. Incingi uleiul şi pui ceapa la călit, apoi adaugi […]

Icre din pesmet

  Pesmetul, ca să nu-l mai cum­peri, îl faci aşa: când rămâne o bucată de pâine, o pui la uscat şi apoi într-un ştergar mai gros şi atâta baţi cu sucitorul, până se face praf. După aceea dai prin sită, să dev­ină mai finuţ. Când e gata pesmetul poţi face icrele din pesmet aşa: Amesteci […]
 

Cartofi umpluti cu maioneza

  Fierbi 10-15 cartofi de mărimea ouălor, îi cureţi şi îi tai în două. Cu o linguriţă îi scobeşti, iar miezul îl prăjeşti în puţin ulei, cu ceapă, piper, sare, mărar şi boia dulce. Cu această umplutură umpli cartofii, îi aranjezi pe un platou cu maioneză din pufuleţi şi ornezi cu pătrunjel verde şi gogoşari […]

Chiftelute din burta de vita

  Ingrediente: 500 g burtă 2 felii franzelă 2 ouă 50 g făină 100 g ceapă 1 căpăţână usturoi 1 legătură pătrunjel verde piper sare după gust 150 ml ulei 1 os cam de 1 kg   Mod de preparare: Burta, spălată, cu­răţată, şi osul, de asemenea spălat, le opăreşti bine, apoi le speli în […]
 

Salata de orez cu tarhon

  Ingrediente: 1 ceşcuţă de orez 2  roşii 2 ardei graşi 1 ceapă 5-6 frunze tarhon 1/2 linguriţă muştar 2 linguri ulei 1/2 linguriţă oţet sare piper pătrunjel verde   Mod de preparare: Orezul curăţat şi spălat îl fierbişi îl clăteşti cu apă rece ca să nu rămână boabele lipite. Il pui într-un castron şi […]

Ardei conservati fara sare

Speli ardeii, scoţi cotoarele, îi scutur bine de seminţe şi îi aşezi într-un vas mare. Torni peste ei apă clocotită să-i acopere. Acoperi vasul cu un şervet gros şi îl laşi să stea astfel până când apa este aproape rece. Scoţi ardeii, îi scur­gi şi îi pui într-un borcan mare de sticlă, fără a-i turti. […]
 

Mancare de bame cu rosii

  Ingrediente: 500 g bame verzi sau un o conservă 3 lămâi, o lingură coriandru uscat o ceapă tocată mărunt 2-3 căţei de usturoi pisaţi 100 ml ulei de măsline un pahar apă caldă sau după gust 1 kg roşii sau suc de roşii    Mod de preparare: Bamele dacă sunt crude, le speli, le […]

Sarmale cu miez de nuca si scortisoara

  Ingrediente: 1 varză proaspătă 300 g ceapă 200 g orez 300 g miez de nucă măcinat 100 g morcovi raşi 500 ml suc de roşii 150 ml ulei 4 mere rase 50 g stafide 1 linguriţă scorţişoară sare piper   Mod de preparare: Desfaci foile de varză, le cureţi de partea fibroasă şi le […]
 

Ghiveci de dovlecei

  Ingrediente: 2 kg dovlecei 700 g ardei gras 500 g ceapă 2 kg roşii curăţate de coajă 500 ml ulei mărar pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Dovleceii curăţaţi de coajă şi seminţe îi tai cubuleţe, îi pui într-un lighean şi presari o lin­gură de sare. îi laşi 30 de minute să-şi lase […]

Gustare picanta de ciuperci

  Ingrediente: 1 cutie ciuperci 1 pahar ulei 1 pahar de oţet diuat cu apă 3 cepe 1 lingură bulion 15-20 măsline (le desărezi înainte opărindu-le cu apă ferbinte) 1 lămâie pătrunjel mărar 1 foaie de dafin 1 linguriţă muştar sare piper   Mod de preparare: Scurgi ciupercile de zeamă, le tai peştişori şi le […]
 

Gem de prune

  Ingrediente: 3 kg prune 1 kg zahăr 2 lin­guriţe zeamă de lămâie   Mod de preparare: Speli prunele şi le laşi să se zvânte. Le scoţi sâmburii desfăcându-le în jumătăţi. Intr-o cratiţă mai mare aşezi un rând de prune, unul de zahăr şi le laşi aşa să stea până a doua zi când le […]

Salata cu rosii coapte pe gratar

  Ingrediente: 8 roşii potrivite ca mărime 4 linguri ulei 2 linguri oţet de mere 2 linguriţe de muştar 1 salată verde 100 g brânză de burduf sfărâmată (brânza poate fi şi telemea de vacă sau de oaie)   Mod de preparare: Ţii roşiile pe grătar 10 minute pană ce sunt bine fripte. Freci uleiul […]
 

Cum se prepara Cocktail Amaretto Apple Pie (video)

  Ingrediente: 25 ml vodka 25 ml amaretto 100 ml apple juice Ice cubes 1 shot measure 1 mixing glass 1 strainer 1 highball glass 1 bar spoon or stirrer   Cum se prepara Cocktail Amaretto Apple Pie

Zarzavat pentru ciorba

  Ingrediente: 40-50 Kg roşii 3-4 kg ardei gras sau capia 2-3 kg morcov ţelină şi leuştean frunze sare grunjoasă 3-4 pliculeţe conservant   Mod de preparare: Curăţ roşiile de pete sau alte defecte (folosesc chiar şi roşiile mici sau zdrobite), le toc mărunt, spăl şi curăţ – morcovul, apoi îl dau pe răzătoarea cu […]
 

Muraturi la bidon

Ingrediente: 3-4 verze potrivite, tăiate în patru 1-2 conopide desfăcute în bucheţele 2 verze roşii tăiate în patru 1 găleată gogonele 1 kg mor­covi curăţaţi şi tăiaţi în două 1 ţelină 5-6 mere 1 dovlecel tăiat în 4-6 felii 1 kg ceapă albă mai mică 1-2 căpăţâni usturoi 1 kg gogoşari 3-4 pişcătoţi (ardei iuţi) […]

Salata de gogosari

  Ingrediente: 1 salată verde 1 gogoşar roşu, mare 3 linguri oţet sare piper 1 vârf de cuţit de zahăr 5 linguri de ulei   Mod de preparare: Cureţi salata şi gogoşarul şi le speli bine. Tai salata în fâşii subţiri, iar gogoşarul în cubuleţe fine. Amesteci salata cu gogoşarul. Faci sosul din oţet cu […]
 

Sos de otet

  Ingrediente: 250 ml oţet 750 ml apă 1 lingură miere sau zahăr 1 rămurică cimbru 1 linguriţă piper boabe 1 linguriţă coriandru 1 lin­gură tarhon tocat 1-2 foi dafin 4 căţei de usturoi zdrobiţi     Mod de preparare: Fierbi ingredientele timp de 5 minute, le răceşti, le strecori şi pui sosul în sticlă, […]

Mancare de vinete cu rosii

Ingrediente: 3-4 vinete mijlocii roşii pătrunjel sare ulei usturoi   Mod de preparare: Tai vinetele cubuleţe sau felii de 2 cm grosime şi le fierbi cu puţină apă. Adaugi roşii tăiate mărunt, pătrunjel, 2-3 căţei de usturoi, sare. Laşi să mai dea un clocot, apoi pui puţin ulei Mancare de vinete cu rosii Pofta buna!
 

Salata de dovlecel patison cu iaurt si usturoi

  Ingrediente: 8 buc. patison (9-10 cm diametru) 2 căţei de usturoi 1 iaurt mic (150 g) sare, piper 1 lingură ulei boia de ardei   Mod de preparare: Speli patisonul, îi cureţi doar zonele nu prea curate şi îl fierbi întreg în apă cu sare. Il scoţi şi îl răceşti într-un castron pui usturoiul […]

Fasole verde la cuptor cu smantana

  Ingrediente: 1 kg fasole verde 100 g unt 200 g smântână verdeaţă (mărar, pătrunjel)   Mod de preparare: Alegi fasole foarte tânără, o speli bine şi o fierbi în apă sărată, o scurgi şi o înăbuşi în unt până se înmoaie bine. O iei de de foc, adaugi piper, condimente, smântână şi verdeaţă tocată. […]
 

Supa de fasole alba pasata cu crutoane

  Ingrediente: 300 g fasole albă 2 cepe 1 morcov pătrunjel păstârnac suc de roşii sare puţin cimbru 80 ml ulei 4 l apă crutoane   Mod de preparare: Alegi fasolea, o speli şi o pui de seara la înmuiat, în apă rece. A doua zi o scurgi şi o pui la fiert într-un litru […]

Sarmale de post in foi de varza sau foi de vita, hrean, stevie

  Ingrediente: 1 cană orez 3-4 morcovi 3-4 cepe pătrunjel şi mărar o mână fidea zdrobită mărunt 1 lingură de mălai grişat 1 lingură făină albă 1 cartof dat pe răzătoarea mică sare 1 lin­gură piper boia de ardei dulce 200 ml ulei 1 l borş dacă nu avem varză acră şi folosim foi de […]
 

Tocanita de ciuperci

  Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete 1 căţel de usturoi 2 cepe 5 linguri ulei de floarea-soarelui sare piper 1 legătură de pătrunjel   Mod de preparare: Tai ciupercile în jumătate, cureţi usturoiul şi ceapa o  toci. Incălzeşti într-o tigaie uleiul, căleşti ceapa şi apoi adaugi usturoiul strivit. Răstorni în tigaie şi ciupercile şi le […]

Pasta de fasole pastai

  Ingrediente: 3 kg fasole 1 kg ceapă 1/2 l ulei sare condimente   Mod de preparare: Cureţi fasolea, o speli şi o pui la fieit în apă cu sare. Când s-a  fiert o scurgi de zeamă şi o laşi la răcit. Ceapa o prăjeşti în toată cantitatea de ulei, apoi o laşi la scurs. […]
 

Salata de telina, nuci si miere

  Ingrediente: 100 g ţelină 25 g nuci 50 g sfeclă 100 g miere o jumătate ou 20 ml ulei o linguriţă muştar o jumătate lămâie 1 mar   Mod de preparare: Cureţi ţelina şi sfecla, le speli bine şi le tai firişoare subţiri ca fideaua (sau le dai prin râzătoare). Separat alegi şi mărunţeşti […]

Ardei iuti cu ceapa

  Irgrediente: 1 kg ardei iuţi 1/2 kg ceapă 1/2 kg a’dei gras 1/2 kg gogoşar   Mod de preparare: Tai mărunt ardeii iuţi, ceapa, ardeiul gras, gogoşarul şi le sărezi. Atenţie, foloseşte numai sare mare (grunjoasă), deoarece sarea iodată extrafină nu ţne murăturile! Adaugi zahăr şi oţet după gust. Dupl ce le-ai lăsat cam […]

ors rusesc

  Pui fasolea la fiert. între timp cureţi o sfeclă roşie şi o dai pe râzătoare. Toci varza mărunt, apoi o căleşti în untdelemn. Adaugi fasolea (fiartă pe jumătate) cu zeama ei şi un morcov ras. Când este aproape gata, pui şi câţiva cartofi tăiaţi cubuleţe. Când totul este bine fiert, adaugi borşul. Separat faci […]

Orez cu ciuperci si ardei

  Ingrediente: 1/2 kg orez 1/4 kg ciuperci 1 ceaşcă ulei 2 cepe 1 căpăţână usturoi 1 ardei verde cimbru sare piper 2 foi dafin 1 legătură mărar   Mod de preparare: Căleşti ceapa şi ardeiul în ulei şi adaugi orezul, pe care îl căleşti 2 minute, după care adaugi apă (la 1 ceaşcă orez […]
 

Aperitiv din vinete si ardei

Aperitiv din vinete si ardei din: vinete, ardei capia, gogosar, zahar, ulei, otet, sare, piper, conservant. Ingrediente: 3 kg vinete 5 kg ardei capia amestecat cu gogoşar 200 g zahăr 200 ml ulei 200 g oţet sare piper conservant   Mod de preparare: Coci toate legumele, le desfaci fâşii (vinetele, ardeii şi gogoşarii) şi le […]

Pere caramel

  Ingrediente: 200 g ciocolată 4 pere 40 g fulgi de porumb 50 g zahăr 20 g unt zeama de la o lămâie 1 baton vanilie   Mod de preparare: Topeşti 100 g de ciocolată menaj la foc mic, adaugi apoi fulgii de porumb fără să-i sfărâmi. Formezi grămăjoare din această compoziţie şi le pui […]
 

Spuma de castraveti cu creveti

  Ingrediente: doi castraveţi mari 2 haşme mărunţite 50 cl supă de pasăre degresată, rece 40 cl de smântână de soia (sau smântână degresată) 16 creveţi roz pe jumătate fierţi o linguriţă de ardei iute 1 legătură de arpagic sare piper   Mod de preparare: Curăţaţi castraveţii. Tăiaţi-i în patru pe lungime şi înlăturaţi partea […]

Musaca de macaroane cu conopida

  Ingrediente: 200 g macaroane 2 ouă 100 g unt 1 lingură făină 1 pahar lapte 2 linguri caşcaval ras 1 conopidă sare pesmet   Mod de preparare: Fierbi macaroanele în apă clodptită cu sare, le scurgi şi le clăteşti cu apă rece. Separat fierbi şi conopida în apă clocotită cu sare, scurgi şi separi […]
 

Pulpe de pui umplute cu zarzavat

  Ingrediente: 4 pulpe de pui 50 g morcov 25 g pătrunjel 1 ţelină mică (25 g) 25 g mazăre 25 g fasole verde o legătură pătrunjel, 2 ouă sare piper   Mod de preparare: Cureţi şi tai zarzavaturile şi le fierbi în apă cu sare. Le laşi să se scurgă, apoi le amesteci cu […]
 

Galuste cu carne si smantana

  Pui într-o cratiţă potrivită 2-3 cepe taiate soizi, puţin ulei şi o bucată de carne fără grăsime de maxim 300 g. Torni deasupra apă să o acopere şi o fierbi până se înmoaie carnea foarte bine. Când aceasta este bună, o scoţi şi o toci. In sosul rămas în cratiţă adaugi puţină boia de […]

Gem de mere cu sirop concentrat de piersici

  Ingrediente: 1 l apă 1,5 kg zahăr 5 kg mere (cântărite după ce le-ai curăţat de coajă şi cotor) tăiate felii 1/2 l concentrat de piersici   Mod de preparare: Intr-o cratiţă folosită numai la dulceaţă pui zahăr şi apă pe foc până se topeşte zahărul, apoi adaugi merele şi le laşi să fiarbă […]
 

Conopida cu ciuperci la cuptor

  Ingrediente: 1 conopidă mare 200 g ciuperci proaspete 2 linguri făină 1-1/2 ceaşcă lapte 1 gălbenuş 1 lingură brânză rasă 1 lămâie sare unt cât o nucă   Mod de preparare:  Fierbi o conopidă mare, desfă­cută în bucheţele. Cureţi apoi ciupercile, le tai subţire dacă sunt proaspete şi le înăbuşi în puţin unt. Faci […]

Tocana cu carne de oaie si cimbru

  Ingrediente: 800 g carne de oaie fără os 4 cepe mari 100 ml ulei 50 g pastă tomate 1 căpăţână usturoi 4 ardei graşi 5-6 roşii potrivite 100 g orez 1 legătură de verdeaţă 80 ml vin alb sare piper boia cimbru după gust   Mod de preparare: Carnea, bine spălată şi porţionată, o […]
 

Vinete murate

  Ingrediente: 5 kg vinete 5 pahare de frunze de ţelină 3 pahare pătrunjel şi mărar frunze tăiate mărunt 250 g usturoi 7 linguri sare 5 l apă ardei iute după gust   Mod de preparare: Vinetele le speli, le tai codiţele şi le crestezi în lungime 4-5 cm. Le pui în apă clo­cotită cu […]

Parjoale moldovenesti

  Ingrediente: 325 g carne de vită 325 g cartofi (sau 150 g pâine albă ) 100 g făină 150 g pesmet 2 ouă 4-5 căţei de usturoi 50 g pătrunjel verde 100 g ceapă 30 g ulei sau untură 15 g sare 1 g piper   Mod de preparare: Carnea o speli bine şi […]
 

Fasole verde cu zarzavat – pentru ciorba

  Ingrediente: 7 kg fasole 1 l ulei 1,5 kg roşii (sau 1 kg bulion) 1 kg ceapă 1,5 kg ardei (sau gogoşari) o legătură frunze de ţelină şi una de pătrun­jel sare 4 aspirine     Mod de preparare: Cureţi păstăile, le speli în apă rece şi le rupi în bucăţi. De asemenea, zarzavatul […]

Crema de avocado cu crab

  Ingrediente: 3 fructe de avocado bine coapte zeama de la o lămâie verde o haşmă 2 linguri de smântână (sau smântână de soia) 1 lingură de pastă de roşii un strop de sos Worcestershire 50 cl de supă de pasăre degresată, rece un vârf de piper Cayenne 200 g de crab la caserolă piper […]
 

Pui pe sare

  Ingrediente: 1 pui 1/2 kg sare grunjoasă   Mod de preparare:  Acoperi tava de aragaz cu sare. Tai puiul în două şi îl aşezi pe sare. Dai tava la cuptor şi aştepţi circa o oră să se coacă. Nu-ţi fie frică! Puiul se va săra atât cât îi tre­buie şi va avea în final […]
 

Ciorba cu sunca sau muschi de porc

  Ingrediente: 500 g şuncă ori muşchi de porc 2 cepe 5 morcovi 5 cartofi 2 cuburi concentrat de pui 125 g smântână 150 g brânză rasă 2 linguri suc de lămâie sare piper coriandru sau chimen   Mod de preparare: Prăjeşti şunca presată (sau carne slabă de porc) într-o cratiţă şi apoi prăjeşti ceapa, […]

Costite de vitel la cuptor

Ingrediente: 8 costiţe de viţel 2 cepe 100 caşcaval 1 lin­gură pesmet 1 pahar vin alb (200 ml) ulei sare piper unt Mod de preparare: Ceapa, curăţată şi spălată, o tai mărunt şi o căleşti în ulei într-o tavă. într-o altă tigaie rumeneşti costiţele, întorcându-le pe ambele feţe, apoi le pui peste ceapă. Potriveşti de […]
 

Piept de porc marinat

  Ingrediente: 6  felii piept de porc 250 ml ulei sare piper usturoi 50 ml oţet măghiran rozmarin sau cimbru (după preferinţă)   Mod de preparare: Pieptul curăţat şi spălat îl pui într-un vas şi îl acoperi cu sosul marinat făcut din ulei, oţet, 4-5 căţei mari de usturoi tăiaţi mărunt, con­dimentele, sare şi piper. […]

Supa de ceapa cu crutoane

  Ingrediente: 400 g ceapă 60 g margarină vegetală (sau ulei) 2 linguri făină 1 l apă sare piper 8 felii de pâine   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o speli şi o tai solzişori pe care îi căleşti în ulei. Adaugi făina şi amesteci până capătă culoarea gălbuie, stingi cu apă şi acoperi oala. […]
 

Desert cu morcovi si nuca de cocos

Ingrediente: 2 morcovi mari raşi pe răzătoarea mică 1/4 cană cu apă 1/2 cană cu miere 2 lin­guri ulei 1 linguriţă vanilie Mod de preparare: Amesteci toate ingedientele, apoi adaugi 1 cană de nucă de cocos, 1/2 cană de făină, 3/2 lingjriţă de sare. Laşi să stea 10 minute. Dacă obţii o compoziţie prea moale, […]

Supa de mazare cu menta

  Ingrediente: 1 ceapă mare tocată mărunt 2 căţei de usturoi tăiaţi mărunt 1 lingură ulei 300 g mazăre 1/2 l apă fiartă cu condimente 1 lingură făină mentă uscată   Mod de preparare: Căleşti ceapa şi usturoiul în ulei încins până se înmoaie. Adaugi mazărea, o laşi să se călească puţin, apoi stingi cu […]
 

Ciorba de legume de post

  Ingrediente: 100 g morcov pătrunjel 150 g fasole verde 150 g mazăre 100 g ceapă 75 ml ulei 250 g cartofi 200 g roşii 50 ml oţet sare   Mod de preparare: Toci ceapa mărunt şi o căleşti în ulei. Adaug morcovul tăiat rondele şi-l căleşti şi pe el. Sting cu apă şi laşi […]

Chiftelute din fasole boabe cu garnitura de orez

  Ingrediente: 2 ceşti fasole boabe 1 ceaşcă pâine înmuiată 2 cepe 1 căpăţână usturoi 1 mor­cov 1 păstârnac sare piper cimbru foi de dafin mărar şi pătrunjel uscate 1 ceaşcă orez ulei pentru prăjit chiftelele     Mod de preparare: Fierbi fasolea, schimbi prima apă, apoi în a doua apă pui şi zarzavaturile tocate, […]
 

Pateu din boabe de fasole

  Ingrediente: 2-3 căni fasole fiartă 1 ceapă albă mare, tăiată mărunt 4 căţei de usturoi 1 lingură de pastă de roşii 1 lingură de pastă de ardei 2-3 linguri de ulei 1/4 linguriţă sare 1 linguriţă tarhon mărar şi pătrunjel verde   Mod de preparare: Treci fasolea prin maşina de tocat sau amesteci bine […]

Rosii umplute cu orez

  Ingrediente: 10-12 roşii mari şi rotunde 1 ceaşcă orez 1 ceapă 1 lingură ulei pătrunjel mărar 1 morcov 2 linguri bulion sare piper   Mod de preparare: Căleşti ceapa în ulei, adaugi orezul spălat, stingi cu două pahare de apă clocotită, presari puţină sare, acoperi şi laşi să fiarbă până înfloreşte orezul, iei vasul […]
 

Supa – crema de cartofi cu crutoane

  Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 2 cepe 1 rădăcină pătrunjel 2 linguri margarină sare piper   Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă, îi speli şi îi tai în sferturi, apoi îi pui la fiert împreună cu ceapa, morcovii şi rădăcina de pătrunjel. Fierbi supa până când cartofii se sfărâmă uşor. Scoţi apoi […]

Crap cu orez

  Ingrediente: 1 kg crap 1 pahar orez 1 linguriţă făină 2 linguri oţet sare piper 4 linguri ulei ceapă   Mod de preparare: Peştele, curăţat şi spălat, îl despici în două în lungul spatelui, apoi îl tai în bucăţi de 3-4 cm lăţime. Sărezi şi-l laşi cam jumătate de oră. In acest timp prăjeşti […]
 

Zece ponturi pentru a slăbi rapid

Fără efort şi la îndemâna tuturor. De la sucuri naturale, până la plimbările în timp ce vorbim la telefon 1. Sucuri naturale făcute în casă – nutriţioniştii recomandă să combinăm fructele preferate într-un cocktail, peste care să turnăm apă, pentru a mai diminua cantitatea de fructoză. Fructele au capacitatea de a arde grăsimile. Portocalele, lămâile, […]

Ciorba de fasole uscata

  Ingrediente: 400 g fasole boabe 1/2 kg zeamă de varză 1 morcov 1 păstârnac 1 rădăcină pătrunjel 1 ţelină 1 praz (rădăcina) 1 ceapă pătrunjel frunze piper sare foi de dafin   Mod de preparare: Fasolea înmuiată o pui la fiert într-un litru de apă. Schimbi apa o dată, după care pui altă apă […]

Papricas de ciuperci

  Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 cepe 1 kg cartofi verdeaţă 100 ml ulei 500 g făină boia sare   Mod de preparare: Ceapa curăţată o speli şi o toci mărunt, după care o căleşti în ulei. Adaugi făină şi o căleşti împreună cu ceapa câteva minute, apoi stingi cu supă sau apă. în acest […]
 
Cartofi cu bulion si usturoi

Cartofi cu bulion si usturoi

Cartofi cu bulion si usturoi din: cartofi, pasta de tomate, usturoi, sare, piper, apa. Poate te intereseaza si: Cartofi noi cu bulion si branză Cartofi prajiti cu sos picant si sos de maioneza Cartofi prajiti din branza Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 linguri pastă de tomate 4-5 căţei de usturoi sare piper apă   Mod […]

Orez cu stafide

  Ingrediente: 3 ceşcuţe de orez 9 ceşcuţe de apă 100 g stafide 3 linguri ulei  6 linguriţe zahăr esenţă de rom   Mod de preparare: Speli bine orezul, îl fierbi, după care adau­gi zahărul. Când a fiert pui stafi­dele. Pui într-o cratiţă ulei, adaugi orezul amestecat cu stafide şi dai la cuptor. Când s-a […]
 

Ciorba de ciuperci cu marar

  Ingrediente: 500 g ciuperci (proaspete sau din conservă) 5 cepe 1 legătură mărar 1 vârf cuţit boia dulce de ardei 2 linguri făină 3 linguriţe ulei sare   Mod de preparare: Cureţi şi speli în mai multe ape ciupercile, dacă sunt proaspete. Dacă sunt conser­vate le speli într-o singură apă, le tai felii şi […]

Salata de praz cu mustar

  Ingrediente: 4 fire de praz 150 g ulei 3 linguri muştar 1 linguriţă oţet sare   Mod de preparare: Cureţi prazul de foile uscate şi tari, apoi îl tai bucăţi. Il fiemi în apă cu sare, îl scur­gi şi-l laşi să se răcească, apoi îl pui în salatieră. Diluezi muştarul cu oţet, adaugi sare […]
 

Bilute din fulgi de ovaz

  Ingrediente: 1 cană fulgi de ovăz 1 lingură cacao 3 linguri de miere fulgi de cocos   Mod de preparare: Inmoi fulgii cu puţină apă, amesteci şi adaugi miere şi cacao. Omogenizezi şi formezi biluţe pe care le tăvăleşti prin fulgi de cocos. Sunt delicioase. Alături poţi servi şi o cană de ceai.   […]

Riteş cu rozmarin

  Ingrediente: 1 kg făină 40 g drojdie sare grunjoasă 10 g rozmarin (poate fi înlocuit cu mărar verde sau cimbru) 250 ml ulei de măsline   Mod de preparare: Framânţi un aluat potrivit de tare din făină, drojdie, sare şi apă călduţă, laşi să crească 30 de minute. Pe planşeta unsă cu ulei împărţi […]
 

Orez cu ceapa

  Ingrediente: 1 cană orez 1 ceapă mare 3 căni apă 100 g ulei sau mar-garină vegetală sare   Mod de preparare: Toci ceapa şi o căleşti în ulei sau margarină, după care adaugi orezul şi amesteci să nu se prindă, până se rumeneşte puţin. Torni apă (de 3 ori cât cantiotatea de orez), adaugi […]

Pasta de masline

  Ingrediente: 1/2 kg măsline mari 1/2 pahar ulei zeamă de la 1/2 lămâie 1 ceapă tocată fin 1 felie de pâine înmuiată în apă 1 gogoşar roşu   Mod de preparare: Măslinele mari, cărnoase, le opăreşti, le cureţi de sâmburi şi le treci de două ori prin maşina de tocat împreună cu pâinea înmuiată […]
 

Sarmale de post cu ciuperci si pasat

  Ingrediente: 30 de foi de varză acră 100 g orez 150- 200 g ciuperci uscate (proaspete sau din conservă) 200 g păsat 2 cepe mari 1 gogoşar ro şu sau o lingură pastă de ardei 1 morcov dat pe răzătoarea mare 150 ml ulei sare piper condimente cimbru   Mod de preparare: Ceapa tăiată […]
 

Mancare de cartofi cu castraveti murati

  Ingrediente: 1 kg cartofi 500 g castraveţi muraţi 5-6 linguri ulei 1 pahar supă sau apă pastă de tomate     Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi tai în cuburi şi îi prăjeşti în ulei încins până se rumenesc puţin. Stingi apoi cu supa clocotită sau apă. Adaugi cas­traveţii (eventual desăraţi în apă căl­duţă […]

Supa de linte cu cimbru

  Ingrediente: 4 l apă 300 g linte 1 ceapă 2-3 căţei de usturoi cimbru 1 lingură ulei 1 lingură făină     Mod de preparare: Alegi lintea, o speli şi o pui în apă de seara până dimineaţa. O pui la fiert într-o oală cu apă rece, cu ceapa tocată mărunt, usturoiul şi cimbrul. […]
 

Supa crema de mazare

  Ingrediente: 1/2 kg mazăre (din con­gelator) 1 ceapă sare 50 g margarină vegetală 1,5 l apă 1 linguriţă zahăr crutoane   Mod de preparare: Pui apa la fiert şi când fierbe adaugi mazărea, ceapa, sarea şi laşi să fiarbă la foc mic. Când mazărea este bine fiartă o treci prin sită şi o amesteci […]

Salata de ridichi negre – de post

  Ingrediente: 5 ridichi potrivite 1 lingură ulei sare oţet după gust piper   Mod de preparare: Razi ridichile şi le amesteci cu uleiul şi oţetul. Condimentezi după gust. Salata este excelentă în combinaţie cu cartofi prăjiţi!   Pofta buna!
 

Ciuperci inabusite

  Ingrediente: 1 kg ciuperci 200 g ceapă 150 g ardei gras 500 g roşii 100 ml ulei 2 legături verdeaţă 5 căţei de usturoi sare   Mod de preparare: Tai ciupercile julien, le înăbuşi în ulei, adaugi ceapa tăiată solzişori, ardeii tăiaţi cuburi şi sare. Acoperi vasul cu capac şi laşi să se înăbuşe […]

Ciorba de praz cu zeama de varza

  Ingrediente: 1 kg praz 400 g roşii 150 g morcov 100 g rădăcină de pătrunjel 100 g fidea 2 legături verdeaţă (pătrunjel şi leuştean) 50 g făină 130 ml ulei 1 litru zeamă de varză sare   Mod de preparare: Tai prazul mărunt (rondele), îl căleşti în ulei şi adaug zarzavatul tăiat julien şi […]
 

Pasta fainoase cu sos de ciuperci

  Fierbi pastele în apă cu sare şi ulei. Le scurgi, le dai prin jet de apă rece şi le pui pe foc într-o cratiţă cu puţin ulei. Pregăteşti un sos de roşii cu ciuperci, astfel: într-o cratiţă pui ulei, 1 lingură de făină, pastă de roşii, adaugi apă şi laşi să fiarbă. Ciupercile curăţate […]

Placinta cu cartofi

  Pregăteşti un aluat ca pentru pâine (drojdie, apă, sare, făină), dar frămânţi cu puţin ulei. Pentru umplutură trebuie ceapă şi cartofi. Tai ceapa solzişori şi o căleşti în ulei. Cartofii îi tai feliuţe subţiri şi îi adaugi peste ceapă. Pui deasupra un capac şi amesteci în ei să nu se prindă. Ii laşi până […]
 

Ardei umpluti de post

  Ingrediente: ardei orez morcov condimente piper pâine roşii   Mod de preparare:  Tai pâinea felii, apoi cubuleţe mici, pe care le prăjeşti fără ulei (pe plită sau la cuptor). Razi mor­covul, îl amesteci cu orezul, pâinea prăjită cubuleţe,condimentele, piperul şi sarea după gust. Umpli ardeii, iar drept capac le pui fiecăruia o feliuţă de […]

Supa din bulion de rosii

  Ingrediente: ulei 1 lingură făină pastă de roşii frunze de ţelină fidea 1 lingură zahăr sare   Mod de preparare: In uleiul încins pui o lingură de făină, pe care o desfaci cu pastă de roşii. Adaugi apă, sare şi zahăr după gust. Laşi să dea câteva clocote, apoi pui fideaua şi frunzele de […]
 

Cartofi umpluti cu masline

  Ingrediente: 6 cartofi potriviţi 3 linguri margarină vegetală 3 linguri măsine piper 1 lingură pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă, îi tai în două şi îi coci la cuptor într-o cratiţă. Ii scobeşti la mijloc, iar miezul îl amesteci cu măslinele fără sâmburi, 2 linguri de margarină, piper şi […]

Sarmale de post cu ciuperci si cimbru

  Ingrediente: 1 cutie ciuperci (conservă) 1 ceaşcă orez 2 cepe potrivite 1 varză potrivită 1 linguriţă pastă de tomate 1 ceaşcă ulei 1 lingură borş proaspăt sare şi piper după gust 1 vârf cuţit cimbru tocat mărunt   Mod de preparare: Ciupercile le scurgi de apă, le treci prin maşina de tocat, cu cimbru […]
 

Ciorba de varza cu chimen

  Ingrediente: 400 g varză dulce 2 cepe mici 2 cartofi 1 vârf de cuţit boia de ardei 500 ml supă de legume 1 lingură mar­garină vegetală 1 linguriţă chimen sare după gust   Mod de preparare: Toci ceapa mărunt şi o căleşti într-un vas cu margarină încinsă. Adaugi varza tăiată fideluţă, cartofii curăţaţi de […]

Chiftelute de cartofi

  Ingrediente: 500 g cartofi 2 cepe mijlocii 100 ml ulei 2 linguri făină 1 linguriţă supă de legume concentrată (sau 500 ml supă zarzavat) 1 lingură pătrun­jel verde tocat 1 linguriţă pastă de tomate 3 căţei de usturoi 1 vârf de cuţit piper măcinat sare după gust     Mod de preparare: Speli cartorfii […]
 

Orez cu mere

  Ingrediente: 1 kg mere 20 g zahăr vanilat 250 orez, coaja de la o lămâie 100 g zahăr   Mod de preparare: Cureţi merele de coajă şi le dai pe răzătoarea mare. Fierb orezul în 700 ml apă sărată. Cojile de la mere le pui la fiert în 500 ml apă. Intr-un vas termorezistent […]
 

Mancarica din soia

  Ingrediente: 1 pungă de 100 g soia cubuleţe 1 ceapă mijlocie condimente 2 foi de dafin piper 1 linguriţă muştar verdeaţă tocată bulion sau suc de roşii 3 căţei de usturoi   Mod de preparare: Fierbi soia timp de o jumătate de oră în apă cu condimente, după care o scurgi. Separat căleşti ceapa […]

Mancare de ceapa

  Ingrediente: 1 kg ceapă ulei bulion sare piper foi de dafin mărar verde   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai solzişori şi o rumeneşti în ulei. Acoperi cu apă şi laşi să fiarbă 10-15 minute, apoi pui bulion, foi de dafin, piper şi sare. Laşi să mai scadă puţin sosul, apoi adaugi mărar […]
 
Desert_6

Prajitura Sica

Blatul maro îl prepari astfel: Freci 120 g margarină cu 100 g zahăr, 1 ou, 2 linguri cacao, 1 linguriţă amoniac dizolvat în 1/2 pahar lapte şi aproximativ 300 g făină. Faci un aluat potrivit de tare. Coci două foi pe fundul unei tăvi pe care ai uns-o cu ulei. Pentru blatul alb freci 4 […]

Peste la tava

  Ingrediente: 1 kg macrou 100 ml ulei 200 g legume (morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă) zarzavat (pătrunjel, ţelină) sare piper     Mod de preparare: Ungi tava bine cu ulei şi pui ron­dele de legume, amesteci şi presari puţină sare şi piper, iar deasupra aşezi bucăţile de peşte. Torni restul de ulei, prepari zarzavat tocat, […]

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu