miercuri, 22 iulie 2015

Retete Culinare cu poze # 26

Retete culinare cu poze 

Coltunasi cu vişine

  Scoţi sâmburii de la 1/2 kg vişine şi le pui zahăr să-şi lase siropul. Amesteci 3 ouă, o apă şi un praf de sare cu făină cât cuprinde pentru a obţine o cocă ce se lucrează uşor. Intinzi planşetă, o tai romburi, iei câte o lingură de 3 aşezi într-un colţ, pliezi rombul şi-l […]

Gulii cu ciuperci

  Cureţi 6 gulii de coajă şi le scobeşti miezul cu o linguriţă. înăbuşi 1/2 kg ciuperci proaspete (sau marinate) în ulei împreună cu o ceapă mare tocată. Când sunt aproape gata, adaugi 2 linguri orez bine spălat şi un pahar apă şi laşi la foc mic, amestecând pentru a nu se prinde, până scade […]
 

Cartofi umpluti in aluat

  Ingrediente aluat: 1 kg făină 100 g margarină  1 ou lapte cât cuprinde pentru a rezulta un aluat fraged Pentru umplutură: 6 cartofi mari roşii 100 g brânză de burduf 100 g caşcaval chimen 1 ou 1 pahar bere blondă   Mod de preparare: Frămânţi ingredientele pen­tru aluat şi îl împaţi în 6 părţi […]
 

Ciorba de varza cu rata

Ciorba de varza cu rata din: varza, ceapa, lesutean, carne de rata, bulion, bors. Poate te intereseaza si Ciorba cu carne de rata si legume Ingrediente: 1 kg varză 1 ceapă potrivită 1 legătură leuştean sau pătrunjel carne de raţă (spate, gât, aripi, picioare) bulion borş pentru acrit (după gust)   Mod de preparare: Toci […]

Conopida cu cascaval

  Ingrediente: l kg conopidă 2 ouă 100 g făină 100 g pesmet 100 ml ulei sare pătrunjel caşcaval   Mod de preparare: Desfaci conopida în bucheţele şi o fierbi în apă cu sare. După ce s-au scurs bine le aşezi într-o tavă tapetată cu unt. Razi deasupra gălbenuşurile răscoapte. Presari pătrunjel veide şi bagi […]
 

Crema de ou

  Ingrediente: 1/2 l lapte zahăr vanilie 2 ouă sare făină cacao dulceaţă   Mod de preparare: Fierbi laptele, îl îndulceşti cu zahăr şi vanilie. Freci 2 gălbenuşuri cu sare şi 2 linguriţe de făină sau ami­don şi subţiezi cu jumătate de pahar de lapte rece. Adaugi încet laptele clocotit, pui la foc şi baţi […]

Pastrav la gratar cu smantana

  Ingrediente: 4 păstrăvi potriviţi 500 g ciuperci 2 kg cartofi 50 g unt 2 legături pătrunjel verde zeama de la 2 lămâi 300 g smântână   Mod de preparare: Cureţi peştele de solzi şi de mărun­taie, îl speli bine şi îl usuci cu ajutorul unui prosop curat. îl poţi frige tăiat în două pe […]
 

Supa de gaina cu taitei

  Ingrediente: o găină de 1-1,5 kg 5-6 morcovi 2 rădăcini de pătrunjel 2-3 cepe 2 bucăţi păstârnac tăieţei   Mod de preparare: Cureţi găina şi o pui la foc cu apă rece. Iei spuma ori de câte ori se formează şi când carnea este fiartă pe jumătate pui zarzavatul. Laşi totul să fiar­bă bine […]

Pere coapte cu sos de piersici

  Ingrediente: 1/2 ceaşcă de apă 1/2 ceaşcă de suc de pere scorţişoară după gust vanilie 3 pere Pentru sos: miezul de la o piersică 2 linguri zeamă de lămâie 1 linguriţă coajă de lămâie rasă 1 lingură miere   Mod de preparare: Pui într-o cratiţă apa, sucul de pere, scorţişoara şi vanilia şi le […]
 

Rulada umpluta cu cascaval

  Ingrediente: 5 ouă mari 1/2 cană ulei 1/2 l lapte un pic de sare 1-1/4 cană de făină albă, proaspăt cernută, afânată   Mod de preparare: Pui la fiert laptele cu uleiul şi sarea. Când fierb torni deodată făina, amesteci energic ca să nu se formeze cocoloaşe şi laşi să dea 3-4 clocote, amestecând […]

Biftec cu conopida

  Ingrediente: 1 kg carne de vită 2-3 ouă 1 conopidă nu prea mare 200 g brânză de vaci 70 g smântână sare piper   Mod de preparare: Dai carnea prin maşina de tocat, o amesteci cu două ouă, sare, piper. Aşezi într-un vas termorezistent (care, în prealabil, a fost uns cu ulei) carnea făcută […]
 

Ciorba de varza dulce cu costita afumata

  Ingrediente: 2 verze potrivite 500 g costiţă afumată 5-6 roşii verdeaţă sare 2 l apă   Mod de preparare: Toci varza mărunt, tai costiţa în bucăţi. Aşezi într-un vas înalt un strat de varză şi unul de costiţă şi tot aşa, terminând cu varză. Adaugi apă până când aceasta ajunge deasupra ultimului strat de […]
Marinata de peste cu coriandru si piper

Marinata de peste cu coriandru si piper

Marinata de peste cu coriandru si piper din: ceapa, peste, otet, ulei, bulion, piper, coriandru, frunze de dafin. Poate te intereseaza si: Marinata de peste cu otet Marinata de peste Marinata de peste in otet Marinata de peste in suc de rosii   Ingrediente: 2 cepe mari 1 kg peşte 100 ml oţet 100 ml […]
 

Sos vinegretă II

  Ingrediente: 300 g maioneză 50 ş muştar 50 g oţet 2 g piper 1 legatară tarhon 1 legătură pătrunjel sare ouă fierte (facultativ)   Mod de preparare: Se adaugă la maioneză oţet după gust, muştar, piper, tarhon, pătrunjel şi sare. Cine doreşte poate adăuga şi ouă fierte tari, tocate mărunt. Acest sos se serveşte […]

Ciuperci conservate in apa

  lei ciuperci albe, sănătoase şi mici şi nu le deschizi. Le speli bine în multe ape reci şi le tai picioruşul. într-un vas fierbi o soluţie preparată din 10 g sare la 1 l apă. Când clocoteşte introduci ciu­percile pentru 10-12 minute, până se înmoaie bine. Apoi le scurgi bine de apă şi le […]
 

Dulceata de pepene galben

  Se face din pepeni mici, cu coaja foarte brăzdată. Ca un kilogram de zahăr pui o farfurie adâncă de cuburi de pepene curăţate de coajă. Ţii cuburile 20 de minute în apă de var, apoi le clăteşti cu apă rece. Intr-un vas smălţuit sau de inox pui la fiert zahărul cu un pahar de […]

Dulceata de dude negre

Culegi dude negre, nu foarte coapte, în ce cantitate doreşti. Fiind foarte dulci, cantitatea de zahăr necesară este mai mică decât la dulceţurile din fructele tradiţionale. Condiţia reuşitei este ca imediat după ce dudele au fost culese să fie pregătite. 1,5 kg dude negre (aproximativ o cratiţă) le pui la fiert în siropul pregătit din […]
 

Orez cu stafide

  Ingrediente: 3 ceşcuţe de orez 9 ceşcuţe de apă 100 g stafide 3 linguri ulei 6 linguriţe zahăr esenţă de rom   Mod de preparare: Speli în mai multe ape orezul şi-l pui la fiert. Când este aproape fiert adaugi zahărul. După ce a fiert pui şi stafidele. Torni ulei într-o cratiţă, pui orezul […]
 

Gulas de inima sau uger de vita

  Ingrediente: 750 g inimă sau uger de vacă 1 lingură făină 1 ceapă 2-3 linguri unt sau ulei 1 lingură pastă de roşii 1 vârf de cuţit de piper sare   Mod de preparare: Speli bine carnea şi o tai în cuburi mici, pe care le prăjeşti puţin în cratiţa cu grăsime împreună cu […]

Salata de ardei copti cu sos picant

  Alegi ardei graşi frumoşi şi cât mai netezi. îi coci cu grijă, să nu se ardă. îi pui într-un vas, îi presari cu sare, îi acoperi şi îi laş până ce se răcesc şi pot fi uşor curăţaţi de pieliţă. Separat cojeşti roşii coapte, cărnoase. Ca să ai spor la treabă, cufunzi roşiile mai […]
 

Galuste cu hribi invelite in foi de varza noua si de sfecla

  Dacă ai hribi proaspeţi, îi alegi şi îi pui în apă cu oţet. Dacă mai ai la borcan, trebuie puşi la desărat. Cureţi ceapă, o toci mărunt şi o pui să se călească în ulei. Adaugi hribii tăiaţi mărunt, orezul şi potriveşti de sare şi piper, laşi să se umfle bine orezul şi adaugi […]

Papanasi cu smantana si gem

  Ingrediente: 1 kg brânză de vaci 400 g făină 4 ouă 150 g zahăr farin compoziţie + 50 g pudrare o linguriţă de bicarbonat 2 linguriţe răzătură de lămâie 100 g griş 200 ml ulei 500 g smântână o linguriţă sare   Mod de preparare: Brânza de vaci o amesteci cu făină, ouă, zahăr […]
 

Spuma de fragi

  Fărâmiţezi cu o furculiţă 250 g fragi, peste ei pui 100-150 g zahăr şi baţi bine cu un tel. După ce fragii s-au zdrobit aproape de tot adaugi 2 albuşuri crude şi baţi în conti­nuare până ce totul devine o spumă. Pui spuma la rece şi apoi servesti. Spuma de fragi Poftă bună!

Mancare de rosii cu pulpe de pui

  Ingrediente: 4 pulpe de pui 100 ml ulei 3-4 cepe cca 2 kg roşii potrivite 2-3 lin­guriţe condimente 1-2 linguriţe zahăr pătrun­jel verde tocat   Mod de preparare: Cureţi, speli, tai în două şi prăjeşti uşor în ulei bucăţile de pui. Le scoţi şi în grăsimea rămasă căleşti un pic ceapa. Stingi cu o […]
 

Budinca de conopida

  Ingrediente: 1 conopidă sare 80 g unt 50 g făină 250 ml lapte 2 gălbenuşuri caşcaval ras 50 g şuncă 200 ml smântână   Mod de preparare: Fierbi conopida în apă nu sare şi o răceşti. Prepari sosul alb din unt, făină, lapte, la care adaugi gălbe­nuşurile şi puţin caşcaval ras. Ungi o formă, […]

Nectar din fructe

  Ingrediente: 4 kg fructe (caise, piersici, vişine etc.) 250-300 g. zahăr 1 cană apă   Mod de preparare: Pasezi fructele fără coajă şi sâm­buri (sau le treci prin maşina de tocat), pui apa şi zahărul, clocoteşti totul 10-20 de minute spumuind bine. Il torni fierbinte în sticle, le legi imediat şi le aşezi între […]
 

Conopida cu smantana

  Ingrediente: 1 conopidă mare 50 g unt sare piper 400 g smântână 1 legătură de mărar verde   Mod de preparare: Cureţi conopida, o speli şi o fierbi în apă rece cu sare. După ce a fiert, o desfaci bucheţele şi o laşi la scurs într-o strecurătoare. Pui untul într-o cratiţă pe foc, adaugi […]

Salată „boeuf"

  Ingrediente: 1 kg cartofi 200 g carne 300 g maioneză 50 g muştar 200 g castraveţi acri piper sare măsline gogoşari   Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţa de coajă şi se taie în felii subţiri. Se adaugă carnea fiartă, de preferinţă de vacă, castraveţi muraţi în oţet sau saramură, scurşi de […]
 

Fierberea legumelor

  Pentru ca legumele fierte să-şi păstreze culoarea lor naturală, în special acelea care au culoarea verde, trebuie să fie fierte pe foc iute, într-un vas descoperit, în multă apă clocotită, cu sare (din cauza aburului legumele se îngăl­benesc). După ce au fiert, se strecoară printr-o sită pentru ca să se scurgă, apoi se stropesc […]

Sos vinegretă I

  Ingrediente: 100 g ulei 50 g oţet 2 g piper 1 legătură pătrunjel 1 le­gătură mărar 1 legătură tarhon sare   Mod de preparare: Se diluează oţetul cu apă după gust, se amestecă cu uleiul. Se adaugă sare şi piper după gust, pătrunjel, mărar şi tarhon, toate tocate mărunt. Se amestecă cu sosul. Se […

Dovlcei umpluti cu branza

  Alegi dovlecei mijlocii, îi cureţi de coajă şi le scoţi i miezul, după care îi dai într-un clocot în apă cu sare. Ii scoţi şi îi aşezi la scurs. Separat faci o umplutură din dovlecel ras pe răzătoarea mică, stors de zeamă şi amestecat cu 150 g brânză de vacă, 1 lingură brânză de […]

Dovlecei umpluti la cuptor

  Ingrediente: 4 dovlecei potriviţi 5 linguri orez 1 ardei gras 1 ceapă 4 linguri ulei 1 cârnăcior afu­mat 5-6 roşii sare piper condimente   Mod de preparare: Alegi orezul şi-l speli, ceapa o cureţi, o tai şi o căleşti într-o tigaie cu 2 linguri de ulei. Adaugi orezul, ardeiul tocat şi 50 ml apă. […]
 

Cum se prepara Cocktail Beach Bum (video)

  Ingrediente: 75 ml Bacardi 75 ml orange juice 75 ml lemonade or soda 10 ml lemon juice 1 highball glass 1 barspoon or stirrer 1 chopping board 1 knife   Cum se prepara Cocktail Beach Bum

Supa de rosii cu ou si crutoane

  Ingrediente: 2 kg roşii bine coapte 2 castraveciori 1 ardei gras mic 1 ceapă potrivită 2-3 căţei de usturoi sare ulei oţet după gust puţină pâine înmuiată în apă şi stoarsă (sau fără pâine) puţină apă (dacă supa este prea groasă)   Mod de preparare: Tai legumele felii, le toci mărunt cu mixerul cu […]
 

Conopida conservata in apa

  Alegi conopidă albă, deasă, fără pete. O desfaci în bucheţele, îi scoţi cotorul şi coada. Intr-un vas prepari o saramură din 50 g sare la 1 1 apă rece şi ţii conopida 50 de minute. O scoţi din saramură şi o fierbi la aburi : 12 minute, apoi o laşi să se răcească şi […]

Vinete impanate

  Speli vinetele, le tai codiţele şi apoi le tai felii rotunde ş groase de un deget. Le dai sare şi le laşi 1/2 oră să se scurgă. Le prăjeşti în ulei, dar nu prea tare, şi le pui la scurs încă 3/2 oră. Prepari un sos din: ceapă călită, roşii decojite, condimente, sare, piper, […]
 

Dulceata de caise coapte

  Ingrediente: 1 kg zahăr 40-60 de caise, după mărime, nepătate 3 linguri zeamă de lămâie 4 pahare de apă de 250 ml (1 1 apă) sâmburii de caise curăţaţi apă de var   Mod de preparare: Caisele coapte dar nevătămate le spăl bine şi le curăţ de coajă cu un cuţit bine ascuţit. Le […]

Gem de smochine verzi

Gem de smochine verzi din: smochine verzi, sare, apa, sare de lamaie. Ingrediente: 2 kg smochine verzi 1 kg zahăr 2 pahare apă 1 linguriţă sare de lămâie   Mod de preparare: Alegi smochinele, le speli în apă rece, apoi le fierbi în trei reprize a câte 6-7 minute, schimbând apa de fiecare dată, ca […]
 

Jeleu de coacaze, zmeura sau mure

  Ingrediente: 1 l suc de fructe 1 kg zahăr   Mod de preparare: Speli fructele de praf sau pământ sub un jet de apă, în strecurătoare, apoi le cureţi de frunze şi codiţe şi le treci prin maşina de suc de roşii sau prin alt aparat de presat. Cântăreşti zeama obţinută; la 1 l […]

Sirop de fructe cu miere

  Ingrediente: 1 l suc de fructe 600 g miere   Mod de preparare: Zdrobim fructele şi le punem în sticle cu gura largă, pe care le umplem până la 2/3. Le legăm cu hârtie, pe care o perforăm de câteva ori ca să circule aerul în sticlă. Le lăsăm la loc uscat, ferit de […]
 

Piperchi

Ingrediente: 3 buc. ardei capia rosii 3 buc. ardei grasi 3 gogosari 2 cepe rosii 6 catei usturoi 6 rosii 6 oua 100 ml ulei 10 gr. sare piper curry foi dafin un ardei iute 100 gr. branza telemea de oaie, un pahar de iaurt o legatura patrunjel si una o legatura de telina Mod […]

Cum se prepara Cocktail Starseeker (video)

  Ingrediente: 50 light rum 25 orange juice 1 tsp grenadine 120 tonic water 1 lemon wedge ice cubes 1 25ml/50ml measure 1 highball glass 1 barspoon or cocktail stirrer   Cum se prepara Cocktail Starseeker
 

Sos italian

  Ingrediente: 200 g maioneză 200 g creier 1/2 lămîie 100 g frişca bătută piper sare   Mod de preparare: Se trece creierul fiert prin sită, se amestecă bine cu maioneza, frişca bătută, piper şi sare după gust. Se acreşte cu zeamă de lămîie. Se serveşte la sparanghel, anghinare, ouă şi conopidă.   Pofta buna!

Sos de roşii

  Ingrediente: 100 g ulei 150 g bulion sau 600 g roşii 1 g piper 100 g ceapă 100 g morcov 1 telină mică zahăr cimbru oţet sare   Mod de preparare: Se încinge uleiul într-un vas, se adaugă ceapă, morcov, telină şi alte legume, toate tăiate subţire. Cînd s-au rumenit, se adaugă roşii, sau […]
 

Sos de maioneza pentru glasat

  Ingrediente: 300 g maioneză 250 g aspic   Mod de preaprare: La maioneză se adaugă aspicul lichid, rece. Imediat după ce au fost amestecate, se trece la glasarea prepara­telor. Dacă în cîteva minute sosul s-a întărit şi nu se mai poate continua glasarea, se încălzeşte din nou amestecul, apoi se continuă operaţia. Acest sos […]

Sos spaniol rece II

   Ingrediente: 100 g ulei 50 g usturoi 50 g oţet 1 g piper sare   Mod de preparare: Se pisează usturoiul, se adaugă oţetul, uleiul, piperul şi sarea după gust. (Oţetul se poate dilua cu apă după gust). Se serveşte la orice fel de peşte, la fripturi, la grătar, la rasol, la salată de […]
 

Sos spaniol rece I

  Ingrediente: 400 g maioneză 200 g piureu de roşii 100 g sardele 1/2 legătură tarhon (sau capere) 1 g piper sare   Mod de preparare: La maioneză se adaugă piureu de roşii crude şi bine scurse de zeamă. Se toacă mărunt sardelele şi tarbonul, se amestecă bine şi se potriveşte de sare şi piper. […]

Sos verde

  Ingrediente: 500 g maioneză 100 g spanac sau 50 g tarhon sau 30 g măcriş (se pisează numai frunza verde) sare   Mod de preparare: La maioneză se adaugă zeamă de spanac, tarhon sau măcriş pisat bine, scurs prin tifon. Se potriveşte de sare şi se amestecă. Acest sos se serveşte la ouă şi […]
 

Sos — cremă

    Ingrediente: 400 g maioneză 100 g frişca bătută lănaie   Mod de preparare: La maioneză se adaugă frişca bătută (fără zahăr), se acreşte cu lămîie după plac şi se amestecă bine. Acest sos se serveşte rece la peşte rasol, la sparanghel şi la conopidă fiartă.   Pofta buna!
Retete_RestauranteDeLux.ro_3

Pasta de ton

Pasta de ton din: ton, ceapa, usturoi, castarveti murati, pesmet, oua, mustar, unt, verdeata, pateu de ficat. Ingrediente: 2 conserve de ton 1 ceapă tocată mărunt 3-4 căţei de usturoi zdrobiţi gogoşari sau castraveţi muraţi, storşi şi tăiaţi mărunt câteva linguri de pes­met 2 ouă fierte tari 3-4 linguri muştar 3-4 linguri unt verdeaţă tocată […]
 

Salata de scrumbii

  Cureţi scrumbia, o speli şi o laşi câteva ore în apă rece, ca să se desăreze. O tai bucăţi. Pregăteşti o salată de cartofi pe care o aşezi într-o farfurie şi deasupra pui bucăţelele de scumbie. Aşază de jur-împrejur ceapă tăiată subţire şi măsline. Salata e gustoasă când este pregătită cu o oră-două mai […]

Crap la cuptor cu nuci si stafide

  Cureţi şi speli peştele. Dacă are măruntaie (lapţi, ficatul), le toci şi le amesteci cu miez de franzelă înmuiat în ulei, orez fiert, nuci pisate, stafide, sare, piper, puţin zahăr, vin şi coajă de lămâe rasă. Umpli crapul, coşi şi îl frigi timp de 1-2 ore, ungându-l din când în când cu sosul din […]
 

Chiftelute de peste

  Ingrediente: 1 kg peşte 1 ceapă de apă 5 linguri ulei 50 g pâine 125 ml lapte fierbinte 40 g făină grâu (sau griş) 2 ouă 1 linguriţă mărar tocat 1 linguriţă pătrunjel tocat 1 vârf cuţit sare 1 vârf cuţit piper   Mod de preparare: Cureţi ceapa şi o toci foarte mărunt. O […]

Orez cu peste sarat

  Ingrediente: 2 bucati de peste sarat 2-3 cepe 1 cană (250 g) de orez piper mărar 4 roşii (de la borcan sau suc de roşii) apă caldă   Mod de preparare: Intr-o cală de 10 l cu apă rece pui la desărat de seara peşele tăiat în porţii. Ai grijă să schimbi apa după […]
 

Cum se prepara Cocktail Nevada (video)

  Ingerdiente: 45 ml rum 40 ml grapefruit juice 1 dash of bitters (such as Campari) 30 ml lime juice 1 lime slice , to decorate Ice cubes 1 knife 1 chopping board 1 squeezer 1 shot measure 1 shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) 1 cocktail glass   Cum se prepara […]

Sos — cremă cu ceapă verde

  Ingrediente: 100 g maioneză 100 g frişca sau smîntînă 2 g piper 1 legătură ceapă verde Mod de preparare: La maioneză se adaugă frişca sau smantană dulce, ceapă verde tăiată foarte fin. Se potriveşte sosul de piper şi do sare. Acest sos se serveşte la ouă, carne de pasăre şi alte cărnuri.   Pofta […]
 

Chec cu smantana

  Ingrediente: 1/2 kg făină 4 ouă 1/2 kg zahăr 1/2 kg smântână 1 pachet zahăr vanilat 1 praf de copt   Mod de preparare: Baţi albuşurile spumă (împreună cu o lin­gură de apă), gălbenuşurile le freci cu un praf de sare, zahărul îl pui într-o cratiţă pe foc cu puţină apă, să se topească […]

Dulceata de fragi

  Ingrediente: o farfurie adâncă de fragi 1 kg zahăr 3 pahare cu apă 1/2 lămâie   Mod de preparare: Alegi fragii cu rriare atenţie, unul câte unul, le rupi codiţele. Pe marginea aragazului (nu pe foc direct) pui cratiţa de dulceaţă cu apa şi zahărul şi laşi aşa ca să se topească zahărul. Dai […]
 

Marmelada de visine cu umplutura

  Ingrediente: 12 pahare de un sfert (250 ml) de vişine curăţate de sâmburi (spălate) 1 kg zahăr vanilie 2 pahare de un sfert de apă   Mod de preparare: Pui la fiert zahărul cu apa. Când începe să clocotească adaugi vişinele şi vanilia şi fierbi până se leagă bine. Pui în borcane fierbinte (încălzite, […]

Sos portughez rece

  Ingrediente: 400 g maioneză 400 g roşii mari 50 g ulei 2 g usturoi 2 g piper sare   Mod de preparare: Roşiile bine coapte se opăresc în apă clocotită şi după ce s-au răcit cu apă rece se curăţă de pieliţă şi de seminţe şi se scurg de zeamă. Se toarnă uleiul într-un […]
 

Sos remulad

  Ingrediente: 300 g maioneză 160 g castraveciori 2 g piper 50 g muştar 50 g ceapă 1 legătură mărar oţet sare   Mod de preparare: La maioneză se adaugă castraveciori muraţi curăţaţi de coajă şi de seminţe, tocaţi mărunt, mărar şi ceapă, tocate la fel. Se amestecă bine şi se potriveşte de piper, muştar, […]

Jeleu de corcoduse

  Ingrediente: 2 kg corcoduşe alese 1,5 kg zahăr 1 lingură zeamă de lămâie câteva picături de colorant alimentar sau o lingură de dulceaţă de vişine   Mod de preparare: Corcoduşele alese le pui la fiert cu 2 l apă şi le fierbi lent, altfel se tulbură zeama. După 10-20 de minute de fierbere strecori […]

Peste in aspic

  Fierbi peşte în zarzavat ca de supă. Supa în care a fiert o amesteci cu zeamă de lămâie şi câteva foi de gelatină înmuiate în apă rece. Umpli câteva forme (sau castronele) cu peşte amestecat cu o salată picantă, torni zeama şi le dai la rece ca să se întărească aspicul. La servit, râstorni […]

Budinca de ficat

  Ingrediente: 500 g ficat 250 g carne macră tocată 1-2 cepe 3- 4 felii pâine 3 ouă un pahar lapte 1 lingură condimente   Mod de preparare: Fierbi ficatul în apă cu sare, îl laşi să se răcească, apoi îl dai prin maşina de tocat, într-o cratiţă cu puţin ulei căleşti ceapa tocată mărunt, […]
 

Salata pentru vegetarieni

  Cureţi 4 cartofi fierţi şi îi tai rondele pe un platou. Tot rondele sau felii se taie peste cartofi 3-4 roşii, o legătură de ridichi, 3 ardei graşi şi 3 castraveţi. Razi şi un morcov pe răzătoarea mare. Potriveşti de sare şi piper şi adaugi o ceaşcă de ulei, 4 ouă fierte tăiate rondele, […]

Sos cu lamaie si boia

  Ingrediente: 1 lin­guriţă praf de muştar 4 lămâi (zeama) 1 lin­guriţă rasă boia 1 lin­guriţă arpagic tocat 2 linguriţe pătrunjel to­cat 1 lingură (rasă) sare   Mod de preparare:  Le ames­teci bine pe toate şi păstrezi sosul într-o sticlă închisă bine, ermetic, la rece. Sos pentru salate. Pofta buna!
 

Marinata de stavrid in ulei

  Cureţi stavridul de cap, coadă şi aripioare şi îi dai sare ca pentru prăjit. Il laşi cu sare cam 8 ore, după care îl speli bine şi-l laşi să se zvinte. Apoi îl mai ţii încă 8 ore în oţet. Scurgi peştele de otet, îl aşezi presat în borcane, intercalat cu foi de dafin […]

Rulada din carne de vita

  Ingrediente: 4 porţii de muşchi de vită, de circa 150 g fiecare Mod de preparare: 100 g costiţă slabă o tai în cuburi mici, o pui la înăbuşit cu 20 g grăsime (unt, margarină) şi adaugi o ceapă mijlocie tocată mărunt. După ce costiţa devine sticloasă adaugi 40 g făină şi amesteci mereu; prăjeşti […]
 

Saramura de peste cu ardei iute

    Ingrediente: 1-2 kg peşte (în funcţie de câte persoane sunt la masă) 1/2 kg roşii ardei iute 1 legătură pătrunjel 1 legătură leuştean puţin ulei condimente   Mod de preparare: Jumătate din peşte îl frigi pe o tablă presărată cu sare, iar jumătate îl prăjeşti în ulei. După ce s-a fript peştele pui […]

Sos de smantana (rece)

  Ingrediente: 300 g smîntînă 100 g muştar sare   Mod de preparare: Se ia smantană acrişoară, se adaugă muştar şi sare după gust şi se amestecă bine. Se serveşte la salată verde, andive şi salată de ţelină.   Pofta buna!
 

Ciorba armâneasca

    Ingrediente: (cantităţile le sta­bileşti în funcţie de nr. de per­soane la masă şi de cât de deasă vrei să fie ciorba): ceapă sare fidea ulei iaurt mentă uscată apă   Mod de preparare: Căleşti ceapa în ulei cu sare, pui fideaua şi o căleşti şi pe ea puţin. O laşi să se răcească, […]

Spaghete cu urda

  Ingrediente: 400 g spaghete (sau orice tip de pastă lungă) 200 g urdă dulce 200 g came tocată 6 linguri parmezan sare piper 2 linguri ulei de măsline 2 linguri apă   Mod de preparare: Pui într-o cratiţă pe foc uleiul şi carnea tocată pen­tru 5 minute, apoi adaugi apa şi laşi să fiarbă […]
 

Piept de pui la gratar cu buchetiera de legume

  Ingrediente: 10 piepţi de pui 1 kg morcov 1 ţelină 2 cutii porumb fiert 1 borcan fasole verde 1 borcan mazăre 4 ardei graşi roşii 400 g orez fert   Mod de preparare: Cureţi legumele, le speli, le fierbi separat şi le amesteci numai înainte de a fi aşezate pe farfurie. Pieptul de pui […]

Pateu din branza de vaci

  Ingrediente: 2 ţeline rase pe răzătoarea mică 200 g brânză de vaci 2 linguri smântână 2 linguri ulei 2 linguri lapte 1 lingură sare 1 lingură pastă de ardei roşii 1 ceapă mică tocată mărunt 2 căţei de usturoi tăiaţi mărunt 1/2 lingură zeamă de lămâie   Mod de peparare: Amesteci toate ingredientele până […]
 

Umplutura din crema de nuci pentru pasca

  Ingrediente: 6 ouă 100 g zahăr pudră vanilie coajă rasă de lămâie 180 g nuci mă­cinate   Mod de preparare: Freci bine gălbenu­şurile cu zahărul, apoi adaugi vanilia, coaja de lămâie, nucile şi albuşurile bă­tute spumă. Amesteci uşor şi pui com­poziţia peste foaia de aluat din tavă. Umplutura din crema de nuci pentru pasca […]

Rosii umplute cu salata din piept de curcan

  Ingrediente: 1 piept de curcan 2 kg roşii 400 g maioneză 150 g ţelină 200 g mere 20 g muştar 1 legătură verdeaţă piper sare   Mod de preparare: Alegi roşii de aceeaşi mărime, le tai căpăcelele, le scoţi miezul cu o linguriţă şi le aşezi cu gura în jos ca să se scurgă. […]
 

Bors de peste cu leustean

  Pui la fiert într-o oala o legătură de ceapă tăiată cubuleţe, 3 morcovi tăiaţi rondele, puţnă ţelină şi puţin pătrunjel. Când sunt fierte pui puţin orez (1 lingură/porţie) şi când aceste e aproape fiert pui capetele de peşte (şi, eventual, alte bucăţi de carne de peşte). Acesta fiebe foarte repede, aşa că, atenţie! La […]

Oua umplute cu ciuperci

  Ingrediente: 30 ouă 1 cutie cu ciuperci 2 legături de ceapă verde sare piper maioneză din 2 ouă 100 g smântână verdeaţă pentru decor   Mod de preparare: Int-o oală cu apă rece şi sare pui ouăle să se fiarbă. Intre timp, scoţii ciupercile din saramura din conservă, le speli bine şi le laşi […]
 

Gem de cirese

  Ingrediente: 1 kg cireşe 600-700 g miere   Mod de preparare: Speli cireşele, le scoţi sâmburii şi jumătate din cantitatea de fructe o dai prin maşină. Fierbi cireşele tocate împreună cu mierea la foc iute timp de un sfert de oră. Adaugi cireşele întregi şi mai laşi să fiarbă 10 minute. După ce gemul […]

Cum se prepara Cocktail Eye Opener (video)

  Ingrediente: 50 ml light rum 15 ml Cointreau 2 tsp Pernod 1 tsp white crème de cacao 1 egg yolk 1 tsp sugar ice cubes 1 25ml/50ml shot measure 1 shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) 1 cocktail glass   Cum se prepara Cocktail Eye Opener
 

Sos a la grec

  Ingrediente: 100 g ulei 150 g sifon 1 lămîie sau 2 g sare de lămîie 2 g piper 1 legătură pătrunjel sare   Mod de preparare: Se toarnă sifonul într-un castron. Se adaugă pătrun­jel verde tocat, ulei, piper, sare, zeamă de lămîie sau sare de lămîie şi se bate amestecul cu telul. Sosul trebuie […]

Salata cu ton si sfecla rosie

  Ai nevoie de: 4-5 cartorfi fierţi, tăiaţi cubuleţe mici pe care le stropeşti cu ulei, o conservă de peşte (ton), 2 cepe roşii mari, tăiate, frecate cu oţet şi apoi stoarse, 4-5 ouă fierte tari, salată de sfeclă roşie, 2 linguri maioneză, 1 lingură smântână. Serveşti aşa: pe o farfurie întinsă (dacă nu ai […]
 

Dulceata de caise verzi

  Ingrediente: 1 kg prune verzi sau caise verzi 1 kg zahăr 1/2 l apă 1 lămâie vanilie   Mod de preparare: Alegi sau culegi fructe tinere, al căror sâmbure nu are coaja formată. Le înţepi cu un ac mai gros (2 mm) în 7-8 locuri şi le pui imediat în apă rece, până când […]

Sos tartar cu capere

  Ingrediente: 300 g maioneză 50 g ceapă 50 g capere sau 1 legătură tarhon 50 g muştar 1 g piper sare   Mod de preparare: La maioneză se adaugă ceapă tocată foarte mărunt, după ce mai înainte a fost spălată şi stoarsă de apă. Se mai adaugă muştar, piper şi sare după gust. Cine […]
 

Marmelada de dovlecei

  Pui să fiarbă până se înmoaie 3 kg dovlecei daţi pe răzătoarea mare, 100 ml apă, coaja unei lămâi, scorţişoară praf (după gust) şi câteva cuişoare (2-3, nu mai mult!). Separat, fierbi 2-2,5 kg zahăr cu 1/4 / apă şi 1/4 l oţet din vin timp de 15 minute. După aceea, introduci dovleceii, răzăliţi […]

Peste la tigaie (salau)

  Ingrediente: 600 g file de peşte (de preferat ar fi şalăul) sare 1 lingură zeamă de lămâie 4 cepe 3 căţei de usturoi 2 linguri ulei de măsline 500 ml suc de roşii câte 50 g măsline verzi şi negre verdeaţă 1/2 linguriţă de boia dulce de ardei piper 4 linguri vin alb   […]
 

Bezele cu stafide

  Ingrediente: 1 albuş 5 linguriţe zahăr pudră 1 linguriţă stafide 1/4 linguriţă zeamă de lămâie   Mod de preparare: Baţi albuşul spumă şi când este aproape gata adaugi zahărul treptat. Pui apoi vasul cu albuş pe un vas cu apă caldă şi baţi până ce spuma începe să se întărească şi să devină lucioasă. […]

Sos de castraveciori

  Ingrediente: 200 g castraveciori în oţet 50 g muştar 200 g maioneza 1 g piper sare   Mod de preparare: Se curăţă de coajă castraveciorii în oţet (cornişon), se toacă foarte mărunt, se scurg de zeamă şi se amestecă cu maioneză. Se adaugă muştar, piper şi sare după gust. Se serveşte la fripturi reci. […]
 

Pastrav cu lamaie

  Ingrediente: 200 g păstrăvi 2-3 felii morcov 5 ml ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie 1 felie lămâie sare verdeaţă   Mod de preparare: Cureţi păstrăvii, îi speli şi îi fierbi cu morcovul 10-15 minute la foc încet. îi scoţi cu atenţie să nu se sfărâme şi îi aşezi pe un platou. Ii serveşti […]

Stufat cu carne de vita

  Ingrediente: 200 g carne fiartă de vită 60 ml ulei 1 ceapă mijlocie 20 ml bulion 60 g usturoi verde şi verdeaţă   Mod de preparare: Fierbi înăbuşit ceapa şi usturoiul tăiate mărunt. Adaugi bulionul şi mai fierbi şi cu carnea fiartă. La sfârşit adaugi verdeaţă.   Pofta buna!
 

Salata din frunze de papadie cu smantana

  Ingrediente: 500 g frunze de păpădie 4 linguri smântână 1/2 lămâie sare 1 legătură de pătrunjel 1-2 cartofi fierţi   Mod de preparare: Cureti frunzele de păpădie şi le speli. Prepari sosul din smântână, sare şi zeama de lămâie. Pui frunzele rupte în bucăţi într-o salatieră, amestecate cu cartofi fierţi feliaţi. Torni sosul deasupra […]

Pui cu orez si smantana

  Ingrediente: 300 g orez 600 g pui (piept dezosat) 2 ardei graşi 2-1/2 linguri ulei 200 g smântână 1 legătură pătrunjel piper 3 fire cimbru condimente   Mod de preparare: Pui la fiert orezul în apă sărată pentru aproximativ 20 de minute, la foc mic. în acest timp tai pieptul de pui dezosat în […]
 

Ciorba de pasare cu smantana si verdeata

  Ingrediente: 500 g carne de pasăre 1 căniţă cu orez 1/2 kg morcovi 2-3 rădăcini de pătrunjel 3 legături ceapă 4 linguri ulei 200 g smântână 2 gălbenuşuri 100 g lămâie 1 legă­tură pătrunjel sare după gust   Mod de preparare: Tai carnea de pasăre în bucăţi şi o pui la fiert în apă […]

Rosii umplute cu ficat

  Ingrediente: 12 roşii frumoase 250 g ficat de porc sau de pui 3 chifle 1 legătură ceapă 50 g unt proaspăt 2 linguri unt topit sare piper 2 linguri smântână   Mod de preparare: Alegi roşiile, le tai capacul şi le scobeşti înăuntru. Tai ficatul felii şi-l prăjeşti uşor în unt. Treci apoi ficatul […]

Pui crocant

    Ingrediente: 4 copane de pui 1/2 ceaşcă pesmet 2 linguriţe de pătrunjel tocat 1 linguriţă sare 1 linguriţă boia câteva boabe de piper frunze de dafin   Mod de preparare: Taie copanele în două. într-un castronel amesteci pesmetul cu celelalte de mai sus şi treci copanele prin acest amestec, având grijă să se […]

Pasta de telemea noua

  Ingrediente: 1 pachet de margarină 400 g telemea nouă 4 ouă fierte 3 fire ceapă 1 linguriţă boia de ardei piper   Mod de preparare: Dai prin râzătoare ouăle şi tai cepele cat mai mic. Amesteci bine cu margarina şi boiaua. Cu această com­poziţie vei umple ardei graşi curăţaţi şi tăiaţi apoi în două. […]
 

Cum se prepara Cocktail Morgan’s Mountain (video)

  Ingrediente: 50 ml light rum 15 ml white crème de cacao 25 ml double cream 1 tsp Kahlua Ice cubes 1 shot measure 1 shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) 1 cocktail glass 1 teaspoon   Mod de preparare: Cum se prepara Morgan’s Mountain

Carne de vita cu smantana

  Ingrediente: 700 g carne de vită 3 cepe (sau 3 legături ceapă verde) 50 g făină 1 kg verză murată un căţel de usturoi 200 g smântână sare chimen boia ulei supă de carne   Mod de preparare: Căleşti ceapa în ulei, presari boia, chimen şi sare (după gust) şi adaugi bucăţile de carne. […]
 

Sos cu ceapa

  Ingrediente: 1/2 cană cu oţet din vin 2 linguriţe cu ceapă rasă 1 linguriţă rasă sare 2 linguriţa cu mărar tocat 1/2 linguriţă pătrunjel tocat 1 lingură apa   Mod de preparare: Le amesteci bine şi păstrai sosul in sti­clă închisă ermetic, la rece. Sos pentru salate.   Pofta buna!

Varza dulce noua cu peste prajit

  Ingrediente: 2 verze noi mai mărişoare ulei roşii pentru gătit mărar   Mod de preparare: Toci mărunt varza şi o freci cu sare. O laşi 2-3 minute şi o pui să se călească într-o oală cu puţin ulei. La început o laşi doar cu uleiul ca să se înmoaie şi apoi torni câte puţină […]
 

Ciorba de vacuta cu tarhon si leustean

  Ingrediente: 1/4 kg carne de vacuta 1 conopida mica 1 ceapa mica 2 morcovi mici 1 patrunjel mic 1 ardei verde mic 1 lingura otet 3 linguri bulion sare condimente piper alb tarhon leustean 2 catei usturoi   Mod de preparare: Se pune la fiert carnea de vacuta in apa rece cu 1/2 lingura […]

Stufat de peste

  Ingrediente: 1,2 kg peste (crap, macrou) 5 legaturi ceapa verde 3 legaturi usturoi verde 2 legaturi marar 1 legatura patrunjel 150 gr. masline verzi 120 ml ulei 100 ml vin alb sare piper   Mod de preparare: Pestele se curata, se spala, se indeparteaza capul, se taie in 12 felii si se sareaza usor. […]
 

Ciocolata cu miere de albine

  Amesteci bine cu o lingură de lemn un pa­chet de unt cu 250 g zahăr şi le fierbi până se îngroaşă. Adaugi 3-4 linguri de mie­re şi 3-4 linguri de cacao. Continui amestecarea şi fierberea pe foc mic până când se obţine o pastă tare, pe care, caldă, o pui într-o tavă tapetată cu […]

Crochete cu unt si marar

  Ingrediente: paine unt marar sare (optional lamaie)   Mod de preparare: Feliute foarte subtiri de franzela se coc la cuptor. Se scot si se lasa sa se racoreasca putin – nu foarte mult insa (nu trebuie sa se racesaca)! Optional se pot stropi cu lamiie. Untul se freaca cu putina sare (dupa gust). Se […]
 

Ciorba de spanac cu bors

  Ingrediente: 1 kg spanac 1 ceapă 1 legătură mărar 1 l borş sare 2-3 roşii (sau bulion) 2-3 ouă   Mod de preparare: Speli, toci şi opăreşti frunzele de spanac. Le pui în apă şi le fierbi cu ceapă şi mărar. După ce au fiert, pui borşul, sarea, roşiile (sau bulionul) şi apoi dregi […]

Branza de vaci cu salata de rosii

    Ingrediente: 500 g brânză de vaci 2 legături ceapă 60 ml ulei un vârf de cuţit de boia de ardei 300 g roşii 60 g zeamă de lămâie piper şi sare după gust   Mod de preparare: peli roşiile, le tai mai mărunt şi le amesteci cu ceapa curăţată şi tocată fin. Freci […]
 

Pita cu bliva

  Ingrediente: 1 pachet foi de plăcintă 3 legături blivă (spanac în varianta românească) 3-4 ouă 150-200 g brânză de oaie rasă 1-2 pahare cu iaurt 1 legătură ceapă verde 1 legătură mărar piper ulei un vârf de cuţit de bicarbonat   Mod de preparare: Toci mărunt bliva (spanacul), ceapa şi mărarul şi le căleşti […]

Cum se prepara Cocktail Azuluna (video)

  Ingrediente: 40 ml light rum 30 ml blue Curacao 120 ml pineapple juice 45 ml coconut cream some crushed ice 1 shot measure 1 measuring jug 1 blender 1 Collins glass Cum se prepara Cocktail Azuluna
 

Galuste din cartofi fierti

  Ingrediente: 1,5 kg cartofi 200 g făină sare 20 g margarină 50 g pâine albă (tăiată bucăţele) 2 l apă cu sare   Mod de preparare: Pasezi cartofii fierţi, îi amesteci cu făina şi sarea până obţii o cocă. în cazul în care cartofii sunt prea uscaţi, adaugi 2-3 linguri de apă sau 1 […]

Gulii de vara cu carne tocata la cuptor

  Ingrediente: 5-6 guioare proaspete 1 kg carne tocată 200 g orez 2 cepe sare piper condimente ulei boia de ardei dulce (după gust) un pic de pesmet fin   Mod de preparare: Cureţi guliile, le tai „beţe de chibrit" şi le pui la prăjit într-o cratiţă cu ulei, fără să le amesteci, scuturi doar […]
 

Clatite cu carne tocata

  Ingrediente: 8 clătite sărate 300 g carne tocată 2 cepe piper sare condimente 3 ouă pesmet ulei   Mod de preparare: In ceapa călită adaugi carnea, laşi câteva minute la foc, apoi pui la răcit. Când s-a răcit puţin adaugi sare, piper, condimente şi un ou. în fiecare clătită pui câte o lingură de […]

Friptura de peste la cuptor cu cimbru si busuioc

  Pregăteşti aşa: peştii îi speli, îi cureţi de solzi, aripioare şi codiţe, le scoţi intestinele, spălându-i înăuntru cu grijă. Scoţi branhiile, pe care le păstrezi pentru borş. Tai peştele pe grosime în bucăţi potrivite, de aproximativ 5 cm.  Separat, cureţi usturoi, iar căţeii îi tai în 4 pe lungime. Cu feliuţele de usturoi vei […]
 

Ciorba taraneasca de pasare cu leustean

  Ingrediente: 1 pui mijlociu 1 buc. morcov 1 buc. radacina patrunjel 1 buc. telina 1 buc. ceapa 2 buc. cartofi 1 buc. ardei gras 150 gr. mazare boabe 10-15 pastai de fasole 8-10 buc. rosii o lingura ulei sare verdeata leustean 2 l apa   Mod de preparare: Pasarea curatata si spalata se taie […]
rp_Mucenici_moldovenesti1.jpg

Mucenici muntenesti cu nuca macinata si scortisoara

O reteta de mucenici muntenesti cu nuca macinata si scortisoara din: faina, apa, sare, nuca macinata, zahar si scortisoara. Ingrediente: faina apa sare nuca macinata zahar scortisoara   Mod de preparare: Se face un aluat mai tare, din faina, apa si putina sare. Se framinta si se lasa sa se odihneasca. Se rup bucatele din […]
 

Sarmale cu umplutura de peste cu orez

  Ingrediente: 1/2 kg peşte (cod) 1 legătură de ceapă verde 1 căniţă cu orez condimente 1 lin­guriţă cu vârf de cimbru mărar foi de varză dulce opărite cu borş suc de roşii proaspete   Mod de preparare: Scoţi cu atenţie oasele, toci mărunt peştele şi-l amesteci cu orezul ales şi spălat, cu ceapa tăiată […]

Saramura de platica

  Ingrediente: 1- 2 platici (1,5-2 kg.) o capatina de usturoi doua linguri de untdelemn doi ardei iuti sare apa   Mod de preparare: Se curata pestele de solzi, se scot intestinele, se taie capul si coada, se spala in apa rece si se pune pe un prosop curat pentru a se scurge de apa. […]
 

Saramura de peste (crap)

  Ingrediente: 1 crap de 1 kg 1 lingurita de ulei condimente ardei iute verdeata sare   Mod de preparare: Se alege un crap mai mare, se curata si se taie capul si coada. Se despica pestele in doua, in lungime, se scot inotatoarele, sira spinarii si oasele mari. Se unge cu ulei si se […]

Ciorba de peste (cod)

  Ingrediente: 1 kg cod, 4 cartofi noi (mărişori) 2 ardei graşi 1/2 kg roşii 2 legături ceapă oţet sare leuştean   Mod de preparare: Laşi peştele să se dezgheţe la temperatura camerei, îl cureţi bine şi împărţi cantitatea în două: pentru ciorbă şi pentru umplutura de sarmale, caz în care îl laşi crud. Cureţi […]
 

Ciocolata alba cu zeama de lamaie

  Ingredente: 50 ml apă 500 g zahăr 1 pachet margarina sau unt 500 g lapte praf zeama de la o lămâie mai mică sau jimătate de la una mai mare zahăr vanilat sau esetnţă de rom   Mod de preparare: Pui pe foc zahărul cu apa şi margarina şi amesteci încontinuu până se topeşte […]

Prajitura cu mac

  Ingrediente: 1 cană de mac măcinat 1 cană griş 1 cană lapte cald 1 cană zahăr 4 linguri ulei 3 ouă 1 linguriţă bicarbonat stins cu zeamă de lămâie   Mod de preparare: Pui grisul la înmuiat cu laptele cald o jumătate de oră. Ouăle le baţi tare, adaugi treptat zahărul, uleiul şi apoi […]
 

Placinta ardeleneasca cu branza

  Ingrediente: 600 g faina drojdie cat o nuca un praf de sare o cana de apa calduta 2 legaturi de ceapa verde 2 legaturi de marar 500 g branza ulei pentru prajit   Mod de preparare: Din faina, drojdie, sare si apa, se framanta o coca de paine care se pune la dospit circa […]
 

Pasca cu smantana

  Ingrediente: aluat de cozonac 1 kg. smantana 450 g. zahar 150 g. faina 10 albusuri un praf de sare coaja de lamaie si de portocala stafide fructe confiate dupa gust   Mod de preparare: Smantana se scurge, se bate cu un praf de sare, nu foarte mult pentru a evita separarea . Separat albusurile […]

Sos de usturoi si cartofi

  Ingrediente: 1 cartof fiert în coajă 2 gălbe­nuşuri 5 căţei usturoi 300 ml ulei de măsline 1/2 lingură zeamă de lămaie sare piper condimente   Mod de preparare: Zdrobeşti usturoiul, apoi cartoful cald (fără coajă), adaugi gălbenuşurile, zeama de lămâie, sare, piper, iar la urmă torni uleiul câte puţin, ca la maioneză. Acest sos […]
 

Platica cu saramura picanta de legume

  Ingrediente: 2 platici la cel putin 1 kil fiecare 5-6 rosii 2 cepe 1 telina cu frunze 2-3 morcovi 2-3 ardei grasi 2-3 ardei capia rosii 2-3 ardei iuti 1 pahar de vin alb 100 ml ulei 2 legaturi de marar si patrunjel 1 pahar de faina 2 linguri de condiment de peste 1-2 […]

Papanasi moldovenesti

  Ingrediente: 2 linguri gris 2 linguri faina 2 oua sare untura pentru prajit 400 gr. brinza de vaci (scursa bine de zer)   Mod de preparare: Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile spuma. Se freaca bine brinza cu galbenusurile, cu faina, gris, sare. La sfirsit se adauga albusurile. Se incinge untura. Se […]

Salata dobrogeana

  Ingrediente: 2 buc. rosii 2 buc. ardei grasi 3 buc. castraveti potriviti 1 buc. ceapa o salata verde 100 gr. telemea de oi 1 ceasca sos maioneza masline sare   Mod de preparare: Se curata ceapa, se taie felii foarte subtiri si se pune intr-un castron. Castravetii se curata de coaja, se taie felii […]
Retete_1

Gogosele de branza

Gogosele de branza din: branza, oua, coaja de lamaie, zahar tos. Ingrediente: 300 g brânză telemea rasă pe râzătoare sau bine pisată cu furculiţa 3 ouă întregi coaja rasă de la o lămâie 6 linguri zahăr tos bine dizolvat cu un pahar mic (sau 1/2 pahar mare) de lapte   Mod de preparare: Amesteci bine […]
 

Prajitura cu fructe fara grasime

  Ingrediente: 400 g zahăr 300 g făină 12 linguri apă 6 ouă 2-3 plicuri zahăr vanilat 1/2 kg fructe de sezon   Mod de preparare: Separi gălbenuşurile, adaugi 6 linguri apă, 200 g zahăr şi zahăr vanilat şi le amesteci bine cu mixerul până ajung ca o smântână foarte groasă. Procedezi la fel cu […]

Inghetata cu frisca

  Ingrediente: 3/2 kg frişcă sau 2 cutii smântână şi 3 linguri zahăr farin 6 ouă 6 linguri zahăr 1 plic zahăr vanilat ciocolată rasă nuci prăjite (un pumn) 3-4 linguri dul­ceaţă de vişine fără sirop   Mod de preparare: Baţi spumă ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat, încorporezi frişca şi torni compoziţia în tava […]
 

Pulpe si aripioare de pui cu cartofi noi

Ingrediente: 1,5 kg cartofi noi 2 pulpe 6 aripioare 1/2 ceaşcă suc de roşii usturoi verde tăiat fin sare piper condimente   Mod de preparare: Cureţi cartofii şi după ce îi tai rondele grosuţe îi aşezi într-un vas de Jena cu capac, pe care-l ungi cu ulei şi-l stropeşti cu sucul de roşii. Pulpele şi […]

Langosi cu cartofi

  Ingrediente:  800 gr. faina 250 ml ulei 100 gr. oua 25 gr. drojdie 325 gr. cartofi 25 gr. sare   Mod de preparare: Din faina, oua, drojdie, sare si apa se prepara coca. Separat se fierb cartofii in coaja, se curata, se trec prin masina de tocat carne si apoi se adauga la coca […]
 

Unt cu tarhon

  Ingrediente: 100 g unt 2 legături tarhon sare   Mod de preparare: Pui tarhonul spălat într-un vas cu apă clocotită şi-l fierbi 5 minute, îl scurg şi-l toci mărunt. Freci untul spumă, îl amesteci cu tarhonul, potriveşti de sare şi laşi la rece. Il foloseşti pentru tartine şi sandvişuri la care poţi adăuga brânzeturi. […]

Sos de macris

  Ingrediente: 300 g măcriş 2 linguri unt 2 linguri făină 3-4 roşii curăţate de coajă şi trecute prin râză­toare 1 borcan iaurt sare piper   Mod de preparare: Intr-o cratiţă încingi uleiul, rumeneşti făina, apoi pui măcrişul spălat şi tocat. Stingi cu roşii şi dacă e nevoie adaugi puţină apă. Potriveşti de sare şi […]
 

Budinca de clatite cu mangold (frunze de sfecla creata)

  Ingrediente: 1 kg frunze mangold 12 clătite 1/2 pachet unt 2 linguri smântână 50 g caşcaval   Mod de preparare: Cureţi şi speli frunzele de sfeclă creaţă şi le fierbi în apă clocotită cu sare. Când s-au fiert, le scurgi şi le pasezi. Pe un platou pui o clătită, apoi piureul, o clătită şi […]

Varza dulce calita

  Ingrediente: 1 varză potrivită ca mărime 1 legătură ceapă 3 morcovi ulei sare piper foi de dafin   Mod de preparare: Tai mărunt ceapa, o freci cu puţină sare, pui 3-4 linguri de ulei şi o căleşti până devine sticloasă. Adaugi morcovii raşi sau tăiaţi rondele subţiri şi îi căleşti şi pe ei puţin. […]
 

Ciorba de varza noua

  Ingrediente: 1 varză potrivită 3 mor­covi 2 ardei 1 ceapă pătrunjei ţelină mărar cimbru suc de roşii (din roşii proaspete trecute pe râzătoare) boia   Mod de preparare: Ceapa tocată o căleşti în ulei şi puţină apă, împreună cu morcovul ras şi cu boiaua. Completezi cu apă, tai varza fideluţă şi o pui la […]

Papanasi muntenesti

  Ingrediente: 2 oua 3 linguri gris 2 linguri unt pesmet destul 1 lingurita faina sare 300 gr. brinza de vaci (scursa bine de zer)   Mod de preparare: Se pune apa sarata la fiert. Se amesteca bine brinza de vaci, faina, ouale, grisul si sarea. Se fac galuste turtite, se gauresc cu degetul, se […]
 

Ciorba taraneasca cu zeama de varza

  Ingrediente: 1/2 kg. carne de vaca 1-2 buc. ceapa 2 buc. morcov 1 fir praz 1 buc. pastirnac 1 buc. radacina de patrunjel 1/2 buc. telina 2 buc. cartofi 2 buc. rosii 1/2 lingura bulion 2 l apa sare patrunjel leustean 1/2 l zeama de varza 2 linguri orez   Mod de preparare: Se […]

Zacusca cu dovlecel

  Ingrediente: 7 kg. gogosari 2 kg. vinete 1 kg. ceapa un dovlecel (cca 1,5-2 kg) 400 gr. bulion   Mod de preparare: Gogosarii si vinetele se coc, se decojesc si se tin la foc, pe aragaz, pe ochiul mare. Se pun intr-un vas mare (10 l). Ceapa se taie marunt si se da usor […]
 

Marmelada de visine

  Ingrediente: cantitati egale de visine fara simburi si zahar, pentru un kg de fructe-zeama unei lamii   Mod de preparare: Cu ajutorul unui blender se fac visinele piure, care se pune pe foc iute cu zaharul si cu sucul de lamiie, amestecind din cind in cind. In momentul in care incepe sa se ingroase, […]
 

Marinata de macrou

  Ingrediente: 3 kg macrou 1 kg ceapa otet apa sare mirodenii – foi dafin, piper boabe, boabe mustar, ienibahar, coriandru   Mod de preparare: Pestele congelat, se curata, se spala si se taie bucati mici, se sareaza. Ceapa se taie pestisori. Separat se amesteca otetul, apa (cit otet, atita apa) si mirodeniile si sarea, […]

Ciorba de verdeturi

  Ingrediente: 5 salate verzi 5 frunze de rabarbură 5 frunze ştevie 8 frunze măcriş 6 fire ceapă verde 8 fire usturoi verde   Mod de preparare: Speli verdeţurile în două-trei ape. Rabarbura o tai mai mare şi o opăreşti. Tai normal toate verdeţurile, ceapa şi usturoiul. Aşezi o oală de 6 litri la foc, […]
 

Salata de dovlecei cu maioneza si usturoi

  Ingrediente: 1 dovlecei mai mari (cca 30 cm lungime) 3 catei de usturoi 1 lingurita condimente 1 lingurita sare maioneza   Mod de preparare: Dovlecii se curata de coaja si se taie in doua pe lung, se scoate partea cu samburi din mijloc cu o lingura, se taie bucati si se pun la fiert […]

Cartofi cu sos de mirodenii

  Ingrediente: 6-8 cartofi potriviti 2 cepe 1 usturoi 1 lingura sos rosii (facultativ) sare ulei oregano cimbru busuioc   Mod de preparare: Se curata cartofii, se spala, se taie cubulete, si se pun la fiert cu sare. Intre timp, ceapa se marunteste si se pune la calit in ulei. Dupa ce se caleste, cartofii […]
 

Salata de vinete cu dovleac turcesc

  Ingrediente: 1 kg. vinete coapte 500 gr. dovleac turcesc o ceapa ulei sare   Mod de preparare: Se scoate miezul de dovleac, se taie cubulete si si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa 10-15 minute se scoate, se scurge bine si se paseaza pina se obtine o pasta omogena. Pasta obtinuta […]

Suc de soc si flori de salcam

  Ingrediente: 1 kg zahăr 8-10 flori soc 5-6 flori salcâm 4-5 lămâi sau 1 pliculeţ sare de lămâie 150 g zahăr ars 15 g drojdie   Mod de preparare: Intr-un borcan mare, de 10 l, vei pune apa, zahărul, florile de soc şi de salcâm (toate proaspete sau uscate), lămâile tăiate felii cu coajă […]
 

Magiun

  Ingrediente: 4 kg prune coapte 1 kg zahar 4 g acid salicilic (8 aspirine)   Mod de preparare: Se spala prunele, se scot samburii si se dau prin masina de carne (sita mare). Se pun la fiert la foc mediu intr-o oala care in prealabil fusese unsa pe fund cu putin ulei si incinsa […]

Gogosari in sos de rosii

  Ingrediente: 3 kg de gogosari 400 ml.ulei 500 ml apa 300 ml otet 100 g zahar 100 g bulion boabe de mustar sare piper foi de dafin   Mod de preparare: Se fierb toate ingredientele, fara gogosari, timp de 30 de minute. Se taie gogosarii felii subtiri, se dau un clocot prin ce s-a […]
 

Gogosari murati pentru iarna

  Ingrediente: 80 buc gogosari rosii 1 l otet 250 g zahar 150 g sare 4-5 foi de dafin piper boabe seminte de mustar hrean salicil   Mod de preparare: Se curata gogosarii de cotor, se taie apoi in 4, se amesteca cu toate ingredientele si se lasa asa pina a doua zi. In apa […]

Sos pentru salata de peste

  Ingrediente: 1 cana lapte 2 linguri orez macinat o lamaie o ceasca ulei sare piper verdeata   Mod de preparare: Se amesteca orezul macinat cu putin lapte rece, restul de lapte se incalzeste pe foc mic, se adauga si orezul amestecat cu laptele rece si se tine pe foc pana se igroasa putin. Aceasta […]
 

Macrou la gratar

  Ingrediente: macrou usturoi ulei, unt sau margarina codimente bulion sau ketchup ceapa   Mod de preparare: Se curata pestele, se spala si se zvanta cu un servet curat. Se unge atat pe interior, cat si pe exterior cu ulei, unt sau margarina si se umple cu 3-4 catei de usturoi pisati, codimente, o foaie […]

Ardei umpluti cu stavrid

  Ingrediente: 2 kg. stavrid cu cap 300 gr. ardei gras 100 gr. orez 150 gr. morcov 400 gr. ceapa 150 gr. telina 150 gr. radacina 200 gr. ulei 2 oua 100 gr. faina 100 gr. pasta de tomate 1 kg. rosii proaspete sau 500 gr. conservate 200 ml. vin alb 2 fire cimbru 50 […]
 

Tarta cu ciuperci si gogosari

  Ingrediente: 2 gogosari 1 ceapa 200 g ciuperci 3 oua 200 g smantana o mana branza Pentru aluat: 200 g margarina 450 g faina 4 linguri apa sare   Mod de preparare: Se pregateste un aluat din ingredientele respective. Se intinde aluatul intr-o tava de tarta si se tine la frigider circa 30 minute. […]

Sos cu smantana

  Ingrediente: smantina ou ulei mustar supa de carne bulion zeama de lamaie   Mod de preparare: Se face o maioneza nu foarte grasa din galbenus de ou, ulei, mustar, sare, zeama de lamaie, se amesteca si smantana (de preferat smantana degresata) si bulionul(o lingurita- si in acest caz se pune si o lingurita de […]
 

Clatite umplute cu iahnie de fasole, urzici sau cu spanac

  Pregăteşti clătitele de post, cu apă minerală (ca să fie mai pufoase), făină albă, un praf de sare, puţin zahăr. Fierbi fasolea, apoi o mixezi cu puţin ulei, ceapă, sare după gust şi umpli clătitele. Fierbi urzicile sau spanacul, le scurgi şi, la fel, le faci pastă cu ajutorul mixerului. Impătureşti clătitele în triunghi […]

Pasta de jumari

  Ingrediente: 1 kg. jumari sau slanina 4 oua fierte tari 2 cepe 2 linguri de mustar dulce 1 lingurita piper 1 lingurita boia sare   Mod de preparare: Jumarile sau slanina se trec prin masina de tocat, ouale se zdrobesc, apoi se amesteca toate cu mustarul, sarea si condimentele pana la omogenizare. Se serveste […]

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu